De ce vor scădea tarifele la electricitate în România
Consiliul Concurenței a realizat o investigație în urma căreia s-a dovedit că mai multe companii din energie au cauzat prejudicii consumatorilor. În urma incidentului, tarifele la electricitate ar trebui să scadă.
Președintele Consiliului Bogdan Chirițoiu susține că prejudiciul adus consumatorilor este greu de estimat, deoarece este vorba de licitații care au avut loc pe o perioadă de mai mulți ani. „Mai multe companii au fost păgubite, iar tarifele umflate s-au dus către clienți. În premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) să recuperăm prejudiciul creat clienților”, a declarat acesta.
Printre companiile sancționate de numără și Electrica, întrucât și clienții acesteia au fost păgubiți. Chirițoiu spune că cel mai ușor mod de a recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuție. „Vorbim de ani buni în care prețurile au fost exagerate. Aici rolul cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze prețul corect”. El a mai adăugat că îi va sprijini pe cei de la ANRE cu datele obținute.
Niculae Havrileț, fost președinte ANRE, susține această decizie și spune că ar trebui să se simtă o scădere a tarifelor de distribuție. În plus, la începutul acestui an, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat cu 73 de milioane de lei alte șase companii, inclusiv Electrica.
Motivul invocat era încheierea a două înțelegeri anticoncurențiale pe piața comercializării contoarelor și echipamentelor folosite pentru măsurarea energiei electrice.
Oficiali ai Consiliului spuneau atunci că licitațiile au fost discutate de companii, astfel încât să câștige contracte de furnizare cu eforturi minime. Înțelegerile anticoncurențiale au dus la creșterea prețurilor de achiziție a echipamentelor.
În cele din urmă, consumatorii finali ajungeau să plătească facturi mai mari pentru energia electrică. Incidentul a avut loc în perioada 2008-2015, iar Electrica a fost amendată atunci cu 10,801 milioane de lei.