Cât de prost stau orașele din România în cursa smart city
Majoritatea orașelor dezvoltate din România nu investesc suficient în soluții Smart City, deși fonduri există. Mai jos poți vedea care sunt cele mai codașe orașe la acest capitol.
Cu toate că soluțiile de tip Smart City le-ar putea îmbunătății viețile cetățenilor, orașele din țara noastră nu se îngrămădesc să le implementeze. Orașul care se poate mândri cu cele mai multe proiecte implementate din țară este Alba Iulia. Până în prezent, autoritățile locale ale orașului au implementat 96 de aplicații de acest gen.
Din păcate, dacă lași orașul Alba Iulia la o parte, situația este destul de sumbră. Cele mai multe orașe dezvoltate din România au mai puțin de zece proiecte smart implementate. Iar asta include trei din cele cinci orașe dezvoltate ale țării – Bucureștiul, Constanța și Brașovul.
Ceva mai bine stau Timișoara și Cluj, care, cu excepția orașului Alba, au mai mult de zece proiecte implementate. Astfel, Timișoara numără 19 proiecte, în timp ce Cluj are 11. Dacă crezi că situația asta e tristă, trebuie să știi că există și orașe care nu au nici măcar o soluție de acest gen implementată, lucru care se întâmplă în Craiova.
Soluțiile smart, precum sistemul inteligent de monitorizare a traficului și smart parking ar putea ajuta la reducerea aglomerației din zonele centrale cu 15%. De asemenea, agenția ONU pentru domeniul IT&C arată că acestea pot reduce cu până la 20% timpul petrecut în drum spre muncă.
După cum menționam mai sus, capitala stă destul de prost la acest capitol și se mișcă relativ lent în ceea ce privește soluțiile inteligente. Însă analiza realizată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) arată că încă există speranțe. Potrivit acestora, partea de infrastructură și telecomunicații este bine dezvoltată în București, fapt care asigură funcționarea eficientă a internetului, vital pentru soluțiile smart. Cu alte cuvine, capitala poate recupera rapid decalajul, dacă se dorește.