Mă gândeam să scriu niște recomandări de securitate cibernetică pentru cei care vor merge să vadă live meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din acest an, apoi mi-am amintit că România nu participă (din nou).
[related]
Desigur, vor fi și fani ai acestui sport care vor dori să ia parte la acest eveniment. Pornind de aici, poate ar fi utile câteva recomandări generale, pentru cei care participă la evenimente mari – sportive, muzicale sau de altă natură.
Să o luăm cu începutul: cumpărarea biletelor. Mare atenție ca site-urile de pe care îți cumperi biletele să fie cele reale!
De exemplu, dacă primești informații sau oferte pe e-mail despre concerte sau alte evenimente, păstrează mereu o doză de reticență, pentru că poate fi vorba de mesaje de phishing. Cel mai bine este să nu dai click pe link-uri din astfel de mesaje ci, atunci când îți cumperi bilete, să tastezi direct adresa site-ului în browser.
Există o întreagă „industrie” care creează mesaje spam legate de evenimente globale, promițând câștiguri la tombole sau altele, în funcție de imaginația autorilor. Sfaturile pentru cumpărături online se aplică, evident, și pentru situația în care e nevoie să găsești cazare într-o altă țară. Mergi doar pe site-urile cunoscute și recunoscute de toată lumea și plătește cu cardul doar pe cele securizate, ca să eviți orice surpriză neplăcută!
Odată ce le-ai cumpărat, nu este o idee bună să le postezi pe Facebook sau Instagram. Sigur ai văzut prieteni care, luați de valul bucuriei că au obținut bilete la un concert pe care îl așteptau de mult, le fac o poză și le postează în social media.
Problema cu un astfel de gest, aparent inofensiv, este că, odată vizibile codurile de bare, o persoană rău intenționată ar putea să le copieze și să îți fure biletele – pe care să le vândă sau să le folosească pentru sine. Prin urmare, dacă vrei să împărtășești cu prietenii online bucuria unui eveniment, nu uita să maschezi codul de bare!
Rețelele Wi-Fi – un alt subiect fierbinte. Dacă în țară e mai simplu și puțini mai apelează la Wi-Fi, în principal datorită faptului că traficul de date pe cartele și abonamente este, de regulă, generos, la evenimentele din afara țării lucrurile se schimbă.
Înainte de toate, sfatul meu este să verifici regimul datelor mobile al operatorului de telefonie mobilă în țara respectivă, pentru că este posibil să ai surprize – Monaco este una dintre ele. Are un regim special și în ceea ce privește tarifele de net, chiar dacă te afli, practic, pe teritoriul Franței.
[readmore]
Revenind la rețelele Wi-Fi, chiar dacă ideea că „n-are ce date să-mi fure mie” este extrem de răspândită, infractorii cibernetici găsesc mereu o cale de a face bani. De exemplu, ar putea să-ți compromită datele de autentificare pe e-mail sau în rețelele de social media și, de acolo, să ajungă și la alte informații importante.
De aceea, VPN-ul (Virtual Private Network) este o variantă foarte bună. La fel cum am mai zis, merită investiția – modică – pentru a scăpa de grija protecției datelor, mai ales atunci când rețelele accesate sunt unele publice și neprotejate de o parolă.
[related]
Pentru momentul evenimentului, sunt sigur că toată lumea știe să își protejeze obiectele personale importante, cum sunt telefonul și portofelul. Dar, pentru situația neplăcută și puțin probabilă (cum zic companiile aeriene :), în care ți-ai pierde sau ți-ar fi furat telefonul, poți să iei măsuri din timp. Dacă ai o soluție de securitate performantă pe dispozitiv, poți activa setările anti-furt, pentru a putea bloca și localiza telefonul de la distanță.
Gata, mai am o singură recomandare: distracție plăcută și vreme cât mai frumoasă, oricare ar fi ocazia!