România, „pe caiet”: de ce cardul tău nu e „bun” pentru magazinele mici
42% din populația adultă din România este nebancarizată. Ține minte acest procent în timp ce afli că magazinele mici, de cartier, nu vor mai fi obligate să accepte plata cu cardul.
O companie vrea să plătești cu cardul, via ceas. O bancă vrea să plătești cu telefonul după ce ți-ai înregistrat cardul în aplicație. Asta ca să nu mai amintesc de Apple, Samsung sau Google Pay. Acesta e viitorul pe care România îl amână puțin printr-o lege nouă.
Aceasta modifică ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 care prevede introducerea sistemelor moderne de plată. Camera Deputaților, for decizional, a votat-o pe 20 iunie cu 226 de voturi pentru, și 48 împotrivă.
Cele țintite direct sunt magazinele de cartier care nu vor mai fi obligate să accepte plata cu cardul dacă au cifră de afaceri sub 50.000 de euro pe an. În schimb, pe lângă magazinele care vând cu amănuntul, noua lege va introduce la obligația de a accepta plata cu cardul (și de a-și monta terminale POS) și firmele care fac comerţ cu angro, dar şi firmele care desfăşoară activităţi de prestări servicii.
Legea mai trebuie să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
- Legea așa cum a trecut de Camera Deputaților.
România este campionată în regiune la procentajului populației care își iau salariile în plic. În plus, o treime dintre pensionarii români își încasează pensia cash. În acest clasament ne sunt alături țări precum Rwanda, Paraguay, Panama, Moldova sau Nepal. Sigur, plata cu card la magazin n-ar fi rezolvat toate problemele, dar ar fi fost un pas înainte.
La nivel mondial, 1,7 miliarde de adulți nu au acces la servicii bancare, majoritatea fiind pe continentul african. Totuși, interesant este că în țările africane au crescut foarte mult plățile cu mobilul, iar companiile telecom care activează pe aceste teritorii au început să ofere servicii financiare celor care nu au posibilitatea să-și facă un cont bancar.