RO-ALERT, promulgat: ce e legea care îți poate salva viața

RO-ALERT, promulgat: ce e legea care îți poate salva viața

RO-ALERT e proiectul de lege care privește implementarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență. Acesta a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis pe 26 martie.

Sistemul RO-ALERT aduce mai multe avantaje față de cel actual. Printre acestea se numără, și e esențială, transmiterea rapidă a mesajelor de avertizare către toți utilizatorii aflați în mediul amenințat. Aceasta se face prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă.

Sistemul permite ca mesajele să fie afișate instantaneu fără să fie necesară vreo intervenție a utilizatorului. De asemenea, mesajele se vor repeta la un anumit interval de timp și vor fi recepționate și de cei care folosesc serviciul de roaming. Nu în ultimul rând, conform fișei tehnice RO-ALERT, va avea o acuratețe destul de bună a mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate. Rămâne de văzut cum va funcționa acest sistem, dacă vei avea notificările oprite.

RO-ALERT va fi implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a structurilor subordonate. Proiectul a fost adoptat pe 28 februarie de Camera Deputaților.

Digi Mobil este primul operator din România care oferă posibilitatea de configurare a telefoanelor pentru a primi notificări prin intermediul acestui serviciu de avertizare. Operatorul oferă suport pentru peste 20 de modele de telefoane, cum ar fi iPhone X, Samsung Galaxy S9, dar și pentru câteva modele din gama Allview și Huawei.

Testările acestui sistem au început din 2017, când terminalele conectate la rețelele operatorilor de telefonie mobilă primeau mesaje cu textul: „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT”. IGSU spunea atunci că testările sunt absolut necesare. Aceștia au stabilit tipurile de risc și nivelurile de gravitate ale evenimentelor, pentru a face sistemul cât mai eficient. Eficiența RO-ALERT va fi testată, cu adevărat, abia în situații de urgență, evident. Până atunci, e un pas înainte pentru informarea populației.