Protest în București: ce acuză oamenii din Piața Victoriei

Protest în București: ce acuză oamenii din Piața Victoriei
Sursa foto: Dan Dragomir

Astăzi, 12 mai, este anunțat un protest în București, iar organizatorii s-au pregătit din timp pentru a mobiliza oamenii să vină în stradă.

UPDATE: În jurul orei 20:00, sunt aproximativ 2.500 de oameni în Piața Victoriei. Aceștia protestează împotriva coaliției de guvernare și acuză Puterea că nu și-a respectat promisiunile din campania electorală, dar și că îndepărtează România de Uniunea Europeană. Traficul a fost închis în urmă cu puțin timp pe Bulevardul Aviatorilor. Și în alte orașe din țară protestează câteva sute de oameni.

UPDATE: Aproape de ora 19:00, în fața Guvernului s-au adunat aproximativ 300 de persoane, față de cele câteva mii care și-au ”anunțat” intenția de a participa prin intermediul eventului de pe Facebook. Rămâne de văzut care va fi apogeul în ceea ce privește numărul de persoane care se vor aduna să protesteze în această seară.

Acum câteva zile, am avut ocazia să văd vreo trei indivizi care lipeau de zor afișe în zona Timpuri Noi din București, iar pe unul m-am și oprit să-l fotografiez (vezi imaginea de mai jos). Așa mi-am amintit că pe 12 mai este pregătit un protest în București, iar tema este cea pe care ți-o imaginezi deja.

protest în bucurești

Creatorii afișului s-au folosit în mod destul de ingenios de replica pe care Dragnea a fost în stare s-o dea la Congres, când și-a reasumat poziția de lider prin întrebarea: ”vreți să mai fiu președintele vostru?” – cu o mică ajustare, Liviu este acum vătaf, sau supraveghetor de slugi – un cuvânt destul de bine ales.

Protest în București, susținut de mișcări în restul țării

Bucureștiul nu e singurul oraș în care se organizează proteste. Dacă arunci o privire pe Facebook, vei descoperi că în mai toate orașele mari din țară sunt pregătite mișcări de stradă împotriva lui Liviu Dragnea, care poate fi cu ușurință substitut întregii coaliții de guvernare. Poate că unora li s-ar părea impropriu, dar când individul șutează și dă și cu capul, nu e o substituire prea deplasată.

Între situațiile denunțate de organizatorii protestelor din București și din țară se regăsesc modificarea Codurilor Penale, abuzurile Jandarmeriei, schimbarea legilor fără consultări publice, încercările de schimbare a șefei DNA, dar și restrângerea drepturilor unor oameni prin tentativa de a modifica Constituția. Deși toate sunt subiecte arzătoare, mesajul trebuie concentrat într-o asemenea situație, altfel riscă să se dilueze din cauza prea multor doleanțe.

Protestul din București va începe la ora 18:00, în Piața Victoriei, dar există posibilitatea să se plece în marș și către sediul PSD.

Citește și: