Câți bani pierzi în România din cauza telefoanelor „petardă”

Câți bani pierzi în România din cauza telefoanelor „petardă”

Produsele contrafăcute ne costă mai mult decât am crede, iar acum avem și cifre oficiale la care poți să reflectezi câteva momente.

De la adidași Mike la replici de iPhone și de Samsung, produsele contrafăcute se vând ca pâinea caldă. Unii nu-și permit altceva decât un produs fals la o fracțiune din prețul original, alții vor să impresioneze și să dea impresia că au ceva real, iar alții nu-și dau seama uneori că au cumpărat un produs contrafăcut.

De-a lungul ultimilor cinci ani, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală a analizat situația pieței produselor contrafăcute și a ajuns la o concluzie interesantă. În doar 13 sectoare economice, Uniunea Europeană pierde 60 de miliarde de euro din cauza produselor false. În total, suma ajunge la 7,5% din totalul vânzărilor înregistrate în aceste domenii.

Cât și unde pierzi în România din cauza falsurilor

Nici în România situația nu e prea roz: în total, pierdem anual ceva mai mult de 1,5 miliarde de euro – 1,641 miliarde, mai exact. La noi, suma reprezintă 22,5% din totalul vânzărilor din domeniile vizate de cercetare. Pe cap de locuitor, produsele contrafăcute ajung să coste vreo 83 de euro. Dar asta nu e tot, pentru că se pierd și locuri de muncă în același timp, 25.294.

Sectorul cel mai afectat de produsele contrafăcute este cel al medicamentelor, unde sunt pierdute 976 milioane de euro. La mare distanță urmează cel de îmbrăcăminte, unde se pierde 161 de milioane de euro, dar și cel al telefoanelor mobile, unde dispar 128 de milioane de euro. Continuăm cu cosmeticele contrafăcute, care ”costă”, 94 de milioane de euro și ajungem la vinuri și alte produse alcoolice, care ne mai costă alte 75 de milioane de euro.

Cele 13 sectoare afectate despre care vorbește studiul sunt: produse cosmetice și de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii; articole sportive; jucării și jocuri; bijuterii și ceasuri; genți de mână și de voiaj; muzică înregistrată; băuturi alcoolice și vin; produse farmaceutice; pesticide; telefoane inteligente; anvelope și baterii.