Povestea cu extratereștri despre care mulți au crezut că aduce Apocalipsa
În jur de un milion de americani au intrat în panică atunci când s-a difuzat la radio o scenetă cu o invazie a marțienilor pe Pământ.
În spatele acestei isterii s-a aflat Orson Welles. Welles avea pe atunci 23 de ani și deja lucrase în radio pentru mai mulți ani. Era cunoscut drept vocea din show-ul popular „The Shadow”. Compania sa, Mercury Theter, a decis să dea la radio romanul SF din secolul 19, „Războiul lumilor”, al lui H.G. Wells. Intenția nu a fost de a face o farsă, așa că Welles nu a avut idee ce va urma.
Show-ul a început la ora 20, duminică. O voce a anunțat: „Columbia Broadcasting System și stațiile sale afiliate îi prezintă pe Orson Welles și Mercury Theater în direct în «Războiul lumilor», de H.G. Wells”.
Panica generală ar fi fost poate evitată dacă toată lumea ar fi auzit această introducere. Însă în epoca de aur a radioului, seara de duminică era prime-time. Milioane de americani ascultau la radio. Cea mai mare parte însă ascultau NBC, nu CBS, în acel moment, unde îl ascultau pe ventrilocul Edgar Bergen, alături de păpușa lui, Charlie McCarthy. Când sketch-ul de comedie cu Bergen s-a terminat, oamenii au schimbat postul pe CBS la 20.12. În acel moment, povestea cu invazia marțienilor deja era în plină desfășurare.
Cum au „invadat” extratereștrii Pământul fără ca măcar ei să-și dea seama
Welles și-a început show-ul de radio cu un discurs. Urma un crainic care anunța vremea. Crainicul abandona apoi subiectul vremii și îi purta pe ascultători în Camera Meridiană din Hotel Park Plaza din New York, unde aveau să asculte muzica lui Ramon Raquello și a orchestrei lui. Începea să cânte muzica, dar curând crainicul intervenea pentru a face un anunț. Spunea că Profesorul Farrell de la Mount Jenning Observatory a detectat explozii pe planeta Marte.
Muzica revenea ulterior, doar pentru a fi din nou întreruptă. Noul anunț informa că un meteorit uriaș s-a prăbușit pe terenul unui fermier din Grovers Mills, New Jersey.
Un reporter începea apoi să vorbească de la așa-zisul loc al accidentului. El descria cum un marțian iese dintr-un cilindru metalic uriaș. „Sfinte Sisoe, ceva se strecoară din umbră precum un șarpe gri”, spunea el. „Acum vine altul, și altul, și altul. Arată ca niște tentacule… Pot vedea corpul chestiei acum. Este mare, mare ca un urs. Lucește ca pielea udă. Dar fața aceea, e… e… doamnelor și domnilor, e de nedescris. Abia mă pot convinge să mă uit la ea, e atât de îngrozitoare. Ochii sunt negri și sclipesc ca un șarpe. Gura are formă de V, cu salivă care se scurge din gura fără buze care pare să tremure și să pulseze”.
Crainicul explica apoi că marțienii aveau mașini de război umblătoare și trăgeau cu arme cu raze de căldură către oamenii care se adunaseră la locul accidentului.
Spunea apoi că marțienii au lansat în aer un gaz otrăvitor. Curând, se anunța că alți cilindri metalici uriași au aterizat în Chicago și în St. Louis. Un alt crainic spunea că panica s-a stârnit printre oamenii care se aflau acolo unde ar fi aterizat extratereștrii și că unii căutau să fugă. În realitate, chiar aste se și întâmpla.
Materialul era extrem de realist, mulțumită actorilor care jucau perfect crainici și oameni înspăimântați, dar și a efectelor sonore sofisticate.
În jur de un milion de ascultători americani de radio au crezut că are loc o invazie marțiană.
Panica s-a instalat în toată țara. În New Jersey, traficul era inundat de cetățeni care fugeau cu mașina de acasă. Oamenii îi implorau pe polițiști să le ofere măști de gaz. Companiile electrice erau rugate să oprească curentul pentru ca extratereștrii să nu le vadă casele. Mai mult, o femeie a dat buzna într-o biserică din Indianapolis, unde se ținea slujba de seară, și a strigat: „New York a fost distrus! Este sfârșitul lumii! Mergeți acasă și pregătiți-vă să muriți!”
[readmore]
Când cei de la CBS au aflat despre panica națională, Welles a intrat în direct pentru a le aminti ascultătorilor că totul este o ficțiune. Au existat zvonuri că emisiunea a cauzat sinucideri, dar nu au fost confirmate.
Orson Welles a crezut că întreaga neînțelegere îi va termina cariera. Spre surprinderea lui, publicitatea l-a propulsat către Hollywood. Acolo, în 1941, a scris, regizat, produs și jucat în filmul „Citizen Kane”, care este considerat unul din cele mai bune filme americane.