Nu uita că Poliția Locală n-are nicio treabă cu Poliția Română

Nu uita că Poliția Locală n-are nicio treabă cu Poliția Română

Un nou incident de ”police brutality” vine din direcția celor de la Poliția Locală, iar lumea de pe internet e scandalizată împotriva Poliției în general.

Nu am o părere foarte pro sau foarte contra împotriva Poliției Române. Am avut câteva întâlniri de gradul zero cu organele legii și am descoperit, așa cum au făcut-o și alții înaintea mea, că dacă ești pe treaba ta și nu faci pe șmecherul, n-o să se schimbe registrul discuției înspre nasoale. Ba chiar o să pleci poate cu un avertisment sau nici cu ăla.

Poliția Română e cu bune și cu rele, dar între toate astea, trebuie să-ți amintești un lucru, atunci când privești cazul din parcul IOR, despre care vuiește presa astăzi. Poliția Română n-are nicio treabă cu Poliția Locală.

Mai știi, de pe vremuri, că parcurile publice și alte obiective similare erau păzite de niște gardieni publici? Era înainte de vremea în care shaolin security și kung-fu protection să primească astfel de contracte. Gardienii ăia publici au dispărut, dar să nu crezi că au rămas pe drumuri sau s-au angajat la firmele de securitate private. Foștii gardieni publici sunt actualii polițiști locali. Cu alte cuvinte, Poliția Locală este un moft al primarilor care s-au văzut stăpâni pe fief și au vrut un fel de gardă personală, dar care să nu-i păzească neapărat pe ei.

La început, diferențele erau ceva mai sesizabile. Acum, gardienii publici au uniforme aproape identice cu cele ale celor de la Poliția Română, așa că trebuie să fii foarte atent dacă vrei să vezi pe lângă cine treci pe stradă sau cu cine ai de-a face. Și mașinile sunt destul de similare; dacă nu ești pe fază, ai putea crede că a trecut pe lângă tine o mașină de Poliție. Ai noroc dacă au girofarurile pornite, că pe-astea n-au putut să le facă roșu-albastru.

Poliția Locală e o instituție aflată în ograda autorităților locale și reglementată tot de acestea, nu de Ministerul Afacerilor Interne. Are anumite competențe, stabilite prin Legea 155/2010, pe care o poți consulta în detaliu aici. În mare parte, după ce treci de toate rigorile limbii de lemn specifice legilor, vei descoperi că multe dintre atribuții sunt, într-o formă sau alta, de pază, pentru că originile nu se uită (mai) niciodată.

A, da, și Poliția Locală nu e nici Poliția Rutieră. Dacă până acum ceva vreme, îți puteai lua amenzi și de la locali, Înalta Curta de Casație și Justiție a decis definitiv că această instituție nu are dreptul de a te opri în trafic. Ce-ar trebui să facă, adică să le dea amenzi ălora care blochează trotuare și linii de tramvai, oricum nu prea se întâmplă.

O bună parte dintre angajații Poliției Locale se confundă ei înșiși cu angajații Poliției Române, iar asta nu face decât să-i împingă la exces de zel. E normal, când ai prea multă putere ți se urcă la cap.

Probabil că cea mai bună variantă pe care o ai dacă intri în vreun conflict dubios cu Poliția Locală și riști să-ți iei un pumn în ficat e să suni la 112.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

George Stanciu
Articol scris de
George Stanciu
Comentarii
George Stanciu
16:24 / 12.09.2018