17 oct. 2018 | 11:40

Netflix critică ”norma” de conținut european pe care ar trebui s-o ofere

ACTUALITATE
Netflix critică ”norma” de conținut european pe care ar trebui s-o ofere

Netflix ar urma să fie obligată să introducă mai mult conținut european pe platformă, iar ideea nu e deloc pe placul serviciului de streaming video.

Netflix a dat publicității rezultatele fiscale pentru al treilea trimestru din 2018, iar pe lângă asta, a mai discutat și despre alte subiecte care privesc compania și serviciile sale.

Printre altele, CEO-ul Reed Hastings a adus în discuție ideea controversată propusă recent de Uniunea Europeană. Conform UE, companiile de streaming ar urma să aibă impuse norme cantitative de conținut, iar Hastings e de părere că asta ar putea avea un impact negativ asupra creativității și asupra clienților.

În loc să se concentreze pe companii, Hastings crede că statele ar putea promova conținutul local prin susținerea creatorilor autohtoni.

Compania a declarat că ”am prefera să ne concentrăm pe a oferi un serviciu cât mai bun clienților, iar asta include producția de conținut local, în loc să ne preocupăm de îndeplinirea unor norme”, adăugând că ”anticipăm că o normă regională de conținut va reduce satisfacția membrilor.”

Compania nu anticipează un impact negativ semnificativ, dar sugerează o alternativă: ”credem că ar fi mai eficient pentru un stat să susțină direct producătorii de conținut local, pentru creșterea numărului de producții relevante, indiferent de canalul de distribuție.” Dacă lucrurile nu se schimbă, însă, Netflix susține că nu va avea probleme în a oferi 30% conținut european pentru piețele din UE.

Un acord preliminar asupra noilor reguli a fost adoptat deja, iar Roberto Viola, care supraveghează departamentul Comisiei Europene cu privire la rețele, conținut și tehnologie, spune că norma ar putea deveni lege în decembrie. Acesta spune că votul este mai degrabă o formalitate.

Odată ce astfel de măsuri sunt adoptate, țările din UE vor avea 20 de luni să le aplice, iar Viola a susținut că statele membre pot să își crească norma individual, până la 40% de conținut local. Statele pot să determine și dacă vor să ceară producția unui număr minim de filme și seriale în propriile țări, sau dacă vor aplica o suprataxă abonamentelor, așa cum se întâmplă în Germania.