13 nov. 2018 | 16:30

De ce Microsoft, Intel și Tencent se întrec să crească castraveți

ACTUALITATE
De ce Microsoft, Intel și Tencent se întrec să crească castraveți

Echipe de cercetători de la Microsoft, Intel sau Tencent participă la un concurs de cultivat castraveți. Nu este o glumă, ci o competiție serioasă.

Echipele participă la o competiție care explorează utilizările inteligenței artificiale în agricultură, mai precis în implementarea unor sere autonome.

Competiția Autonomous Greenhouse Challenge de la Univesitatea Wageningen din Olanda a început în septembrie și se va încheia în decembrie. La competiție participă mai multe echipe de cercetători de la coporații de tehnologie, dar și o echipă de agricultori olandezi care folosesc metodele tradiționale de cultivare din sere din prezent.

Potrivit lui Silke Hemming, cercetătorul care supraveghează competiția, pe 23 octombrie echipa Microsoft Research se afla pe primul loc în materie de profit net pe sera lor, urmată de echipa Tencent și de echipa de la Universitatea Wageningen.

Echipele utilizează inteligența artificială pentru a lua decizii legate de culturile de castravete. Stafful universității intră în sere doar pentru a îndepărta frunzele sau castraveții, dar toate deciziile sunt luate în urma analizei unui algoritm de inteligență artificială, pe baza datelor obținute de senzori. Astfel, se selectează nivelul de ventilație, iluminatul artificial, încălzirea și așa mai departe.

Concluziile studiului vor fi dezvăluite în decembrie când se va afla și câștigătorul competiției.

„Întreaga seră este ca un robot, trebuie să fie autonomă. Senzorii sunt acolo, inteligența artificială ia deciziile în timp real și astfel se setează tot felul de parametrii”, a declarat David Wallerstein, chief exploration officer la Tencent.

Competiția este finanțată de Tencent Exploration Team, o ramură a Tencent ce face investiții în startup-uri care promit să rezolve probleme globale. Tencent vrea să vadă modul în care IA-ul ar putea crește nivelurile de productivitate al agriculturii pentru a putea face față unei populații tot mai numeroase.

Până în 2030 populația planetei ar ajunge la 8,5 miliarde de persoane și trebuie găsită o soluție sustenabilă, fără a dăuna mediului înconjurător, pentru a găsi îndeajuns de multe resurse pentru a hrăni întreaga populație.