Un medicament creat pentru diabetici ar putea ajuta pacienții cu Alzheimer
Un medicament dezvoltat pentru diabet a avut rezultate uimitoare în lupta cu Alzheimer la șoareci, iar cercetătorii vor acum să îl testeze pe oameni.
Tratamentul a atras atenția oamenilor de știință, deoarece acționează prin protejarea celulelor creierului atacate de Alzheimer. Și văzând că medicamentul a fost deja testat și acum este aprobat pentru utilizarea asupra oamenilor, e un bun moment să spunem că va lovi piața, mai ales că există milioane de oameni care suferă de această boală. Rezultatele au fost observate doar la șoareci până acum, dar medicamentul promite că poate ajuta oamenii cu tulburări neurodegenerative cronice, ca Alzheimer. Cu niciun tratament nou scos pe piață în ultimii 15 ani, această descoperire se anunță a fi extrem de benefică, mai ales pentru pacienți.
Tratamentul este folosit de pacienții care suferă de diabetul de tip 2, iar cercetările anterioare au sugerat în trecut că există o legătură între cele două boli. Acest tip de diabet este un factor de risc pentru Alzheimer și pare să facă boala să progreseze mai repede. Cercetările anterioare au dat ca rezultat faptul că insulina nu ajunge în celule în mod corespunzător. Insulina este un factor de creștere cunoscut, care protejează celulele creierului, iar rezistența la insulină a fost observată în creierul pacienților cu Alzheimer, ca mecanism biologic al diabetului de tip 2.
Astfel, cercetătorii au investigat dacă medicamentele care tratează diabetul de tip 2 ar putea contribui, de asemenea, și la simptomele Alzheimer pentru o perioadă de timp. În trecut, s-a luat în calcul această posibilitate la om cu un medicament mai vechi de diabet, cunoscut sub numele de liraglutidă.
Medicamentul, care este menționat numai ca ”agonist receptor triplu”, sau TA, acționează în mai multe moduri pentru a proteja creierul de degenerare, prin activarea receptorilor GIP-1, GIP și glucagon în același timp. Dat fiind că semnalarea factorului de creștere s-a dovedit a fi afectată în creierul pacienților cu Alzheimer, ideea a fost că medicamentul ar putea ajuta la stimularea celulelor creierului deteriorate și la protecția împotriva daunelor suplimentare.
Acest pas este unul destul de important în medicină. La urma urmei, mai mult de cinci milioane de americani trăiesc deja cu Alzheimer, iar până în 2050 acest număr ar putea ajunge până la 16 milioane