Toate sfaturile de care ai nevoie ca să pregătești mașina pentru vacanță

Toate sfaturile de care ai nevoie ca să pregătești mașina pentru vacanță

A venit vara și cu siguranță vrei să pleci în vacanță. Dacă vrei să megi cu mașina personală, trebuie să fii pregătit pentru condițiile de mers din sezonul estival. Ține cont de următoarele sfaturi și vei avea mașina pregătită pentru vară, un preț rezonabil.

Un român parcurge, în medie, 5.000 de kilometri cu mașina personală, pe durata lunilor de vară. Asta reprezintă circa 40% din distanța totală parcursă într-un an. În acest context, mașina ta are nevoie de o verificare amănunțită a autovehiculului înainte de a pleca în vacanța de vară, pentru a remedia posibile defecțiuni și a preîntâmpina eventuale probleme generate de un drum lung.

În medie, pregătirea mașinii pentru vară necesită un buget de 700 de lei,  revizie care are  un cost mai scăzut decât pregătirea necesară la ieșirea din sezonul rece, care ajunge până la aproximativ 800 de lei.

Acordă atenție stării tehnice indiferent cât de nouă e mașina

Înainte de a pleca în vacanța de vară trebuie să verifici filtrele și nivelul uleiului de motor, sistemele de suspensie, direcție și de frânare, anvelopele, sistemul de lumini, precum și soluția de climatizare. Este importantă și efectuarea unei diagnoze, folosind un tester specializat, a calculatorului motor și a tuturor sistemelor de siguranță.

Este recomandat ca intervalul de revizie a nivelului uleiului de motor să nu depășească 12 luni sau maximum 15.000 de km parcurși. Pentru a nu depăși acest interval e recomandat ca schimbul de ulei de motor și filtre să fie făcut înainte de concediu. Asta dacă măsurătorile arată că gradul de uzură al acestora se apropie de limita maximă de kilometri la care este recomandată revizia.

Sfaturi de călătorie pentru drumuri lungi cu mașina

Pentru a avea o vacanță fără incidente, șoferii pot minimiza riscurile asociate drumurilor lungi cu următoarele sfaturi:

  • Să aloce un buget dedicat pregătirii autoturismului;
  • Să facă toate verificările necesare în service-uri autorizate și cu personal specializat;
  • Să stabilească traseele și să calculeze timpii necesari parcurgerii acestora, înainte de a porni în călătorie;
  • Să facă opriri, pentru a oferi pauze de răcire motorului;
  • Să fie atenți la sunetele emise de autoturism în timp ce rulează – multe defecțiuni sunt semnalate astfel;
  • Să păstreze o viteză constantă, atât pentru un consum optim, cât și pentru a nu forța sistemele autoturismului.

Cele mai frecvente probleme care pot apărea la mașină vara

Înainte de a pleca în concediu cu mașina personală, verificarea sistemului de frânare este extrem de importantă și trebuie realizată într-un service specializat. Șoferii trebuie să țină cont că grosimea plăcuțelor de frână trebuie să fie cât mai mare, mai ales la roțile din față, unde forța de frânare este mai mare și uzura intervine mai rapid.

În ceea ce privește discurile de frână, este recomandată schimbarea lor dacă uzura depășește un milimetru pe fiecare față a discului. Specialiștii atrag atenția și asupra verificării stării lichidului de frână, care trebuie înlocuit o dată la doi ani.

Șoferii trebuie să acorde importanță crescută și eventualelor scurgeri de lichid ale mașinii: lichidul de frână, cel de servodirecție, antigelul sistemului de răcire al motorului și uleiul de transmisie. Pentru toate acestea este necesară o verificare la un service autorizat încă de la observarea primelor pierderi.

În timpul verii, sistemul de aer condiționat al mașinii poate ceda, dacă nu este întreținut corespunzător, cele mai frecvente probleme fiind cauzate de pierderile de freon și defectarea compresorului. Este necesar ca revizia de vară să includă încărcarea cu freon a sistemului de aer condiționat, precum și igienizarea sistemului de ventilație.

Înlocuirea filtrului de habitaclu (de polen), care filtrează aerul înainte de intrarea în sistemul de climatizare pentru a fi răcit și/sau distribuit în interiorul autovehiculului, asigură, de asemenea, confort sporit pasagerilor pe durata călătoriei, când vor parcurge o distanța mai mare cu aerul condiționat pornit.

Cum alegi filtrul din habitaclu pentru mașină

  • Filtre de habitaclu simple, care filtrează praful, insectele și alte impurități din aer;
  • Cu carbon activ, care filtrează, în plus, și mirosurile neplăcute;
  • Precum și o categorie de filtre de habitaclu ce filtrează alergeni și bacterii.

[readmore]

Vara cele mai multe probleme la mașină apar la anvelope

Vara pot apărea mai multe probleme cu anvelopele, de aceea, înainte de plecare, trebuie verificată presiunea acestora și eventuale deformări și lovituri. Nivelul de uzură al anvelopelor se depistează cu ajutorul indicatorului cu care acestea sunt prevăzute.

În cazul în care nivelul indicatorului este depășit, se recomandă înlocuirea lor cu unele noi. Este important ca la temperaturi extreme să fie utilizate anvelope speciale de vară și nu all-season.

Rularea cu viteză sau parcurgerea unui număr mare de kilometri pe suprafețe accidentate și drumuri greu practicabile favorizează defecțiuni ale sistemului de suspensie. E recomandată micșorarea vitezei în astfel de condiții și evitarea gropilor. În plus, la rularea cu viteză pe drumuri naționale, în condiții de nisip sau pietriș, și parbrizul poate fi afectat.

Citește și:
Sursa: Comunicat de presă/AutoEco.ro