18 sept. 2018 | 13:30

Cum e să trăiești fără să te „spioneze” Google la orice pas

ACTUALITATE
Cum e să trăiești fără să te „spioneze” Google la orice pas

Anul 2018 poate fi considerat cel al scandalurilor în care companiile de tehnologie au intrat din cauza metodelor invazive pe care le folosesc pentru a colecta date despre utilizatorii săi.

Facebook, Apple și Google sunt doar câteva dintre marile companii de tehnologie care colectează și rețin date despre tine și despre comportamentul tău online, fie că vrei, fie că nu. Companiile îți urmăresc locația fizică de-a lungul zilei, pot vedea ceea ce ai căutat pe internet în timpul zilei, ce ai cumpărat sau ce mâncare ai comandat.

Probabil că ți s-a întâmplat și ție să vorbești sau să cauți un produs pe Google apoi în cinci minute să vezi reclame la acel produs pe site-uri și pe rețelele sociale. Totuși, aceste date nu sunt tot timpul corecte și algoritmii ar putea crede că ești o femeie de 30 de ani când de fapt tu ești un adolescent. Chiar cei de la Facebook au recunoscut că unele date despre utilizatori pe care le dau publicitarilor pot fi greșite.

Datele pe care le iau de la tine pot fi folosite într-un mod benefic pentru tine sau îți pot da fiori. De exemplu, Google ar putea să-ți vadă locația și să-ți recomande anumite localuri din zonă care ți-ar putea plăcea. Chestia asta ar putea fi bună dacă îți este foame și nu știi ce să alegi. De asemenea, Google te poate notifica în legătură cu starea zborului tău astfel încât să nu uiți.

În același timp, Google nu uită niciodată și știe ce ai mâncat acum trei sau cinci luni și informațiile alea pot fi trimise la aplicațiile care-ți vând și livrează mâncare. Aplică peste asta machine leargning și lucrurile pot deveni și mai înfricoșătoare. De exemplu, acum un algoritm îți poate determina orientarea sexuală doar analizând o fotografie.

Cum e să trăiești fără să te „spioneze” Google la orice pas

Oprirea serviciilor de localizare a smartphone-ului îți strică experiența de utilizare a acestuia. Telefonul, o unealtă extrem de utilă, devine mai puțin folositor. După ce oprești localizarea nu mai primești notificări despre vremea dintr-o anumită zonă și pentru a afla dacă plouă sau nu trebuie să o faci manual. Telefonul îți poate spune și locul unde ai parcat mașina, fără localizare nu o mai poate face.

Totuși, chiar și dacă oprești localizarea Google tot te urmărește. Deci ai putea primi în continuare notificări în legătură cu locurile unde te afli, chiar dacă i-ai spus telefonului să nu te localizeze. Aplicațiile de navigare nu funcționează la fel de repede fără localizarea activată pe Google. Este necesar ca de fiecare dată să scrii manual adresa de acasă.

În același timp, oprirea localizării duce la o autonomie a bateriei mai mare și nici telefonul nu ți se va încinge la fel de tare. În același timp, reclamele pe care le vei vedea online nu vor fi atât de personalizate, ceea ce te-ar putea bucura.

Oprirea localizării schimbă fundamental experiența de utilizare a smartphone-ului din cauza faptului că ne-am obișnuit cu felul în care aceste aplicații funcționează. În același timp, dacă Google continuă să acționeze dublicitar atunci eu, tu și alți utilizatori vom înceta să le mai folosim serviciile și să alegem alte aplicații care ne respectă intimitatea.