02 feb. 2016 | 07:21

Doping tehnologic – i-au găsit un motor în bicicleta de competiție

ACTUALITATE
Doping tehnologic - i-au găsit un motor în bicicleta de competiție

Dacă vom vedea în tot mai multe competiții gadgeturi folosite pentru a înșela sistemul, ideea de doping tehnologic nu va fi doar o excepție, ci un trend menit să ia proporții semnificative în anii ce urmează.

În majoritatea sporturilor se trișează, chiar dacă respectivul fenomen ține de jucător sau de echipamentele folosite în respectivul sport. De-a lungul anilor însă, odată cu evoluția metodelor pentru prevenirea trișatului, au evoluat și metodele folosite de participanți pentru înșela sistemul. Unul dintre cele mai popularizate cazuri de doping din ultimii ani, cel al lui Lance Armstrong a fost do dovadă clară a faptului că astfel de practici, cu circumstanțele potrivite, pot fi ascunse pe o perioadă de foarte mulți ani.

Revenind însă în zilele noastre, nimeni nu se aștepta ca într-o competiție de ciclism să fie depistată una dintre primele situații de doping tehnologic. Evenimentul a avut loc în cadrul Campionatului Mondial de Ciclocros desfășurat în weekendul ce tocmai s-a încheiat. În acel context, Femke Van den Driessche, o belgiancă în vârstă de 19 ani a fost depistată ca având un motor în ascuns în bicicletă.

În teorie, este de domeniul fantasticului să ascunzi un motor, dar în acest caz particular se pare că a fost posibil. Organizatorii au identificat problema în momentul unei probleme mecanice ce a obligat-o pe Femke Van den Driessche să tragă pe dreapta. Atunci, membrii UCI – Union Cycliste International, folosind o tabletă modificată pentru a detecta radio frecvențe a identificat un motor în butucul inferior din zona pedalelor. ,,Nu e nici un secret că a fost găsit un motr, credem într-adevăr că este vorba de doping tehnologic.” a declarat președintele UCI.

Femke Van den Driessche a afirmat că totul este o mare greșeală, iar bicicleta respectivă nu era a ei, ci a unui prieten, din întâmplare ajungând în setul ce urma să fie folosit pe traseu. ,,Mă simt cu adevărat oribil. Sunt conștientă că am o mare problemă. Nu mi-e frică însă de investigațiile în acest eveniment. Nu am greșit cu nimic.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele