iPhone Xs e telefonul revoluționar pe care nu știai că îl aștepți

ACTUALITATE
iPhone Xs e telefonul revoluționar pe care nu știai că îl aștepți
Tim Cook, directorul Apple, în fața unui iPhone X imens pe care l-a prezentat în 2017.
13 sept. 2018 | 13:14

Apple a prezentat cele trei telefoane: iPhone Xs, Xs Max și iPhone Xr. Și-a bătut joc de-o promisiune din 2017, a anulat iPhone X și a lăsat un gol imens până în 2019 când chiar va avea noutăți mari de anunțat. Chiar și așa, iPhone Xs e revoluționar și explicația e simplă.

În lumea Apple intri ca într-un altar. Unul minimalist, dar un altar. De fiecare dată când e vorba de iPhone, totul se întâmplă pe un ecran imens, negru, cu imagini excelente, cât mai puțin text, promisiuni colosale și reinterpretări ale realității.

[related]

Pe 5 august 1997, Steve Jobs era pe-o scenă similară și a început să construiască ceea ce Apple a ajuns în prezent. Avea, încă din anii ‘70 și până în 1984, un talent extraordinar de-a promite totul și de a-i convinge pe toți că totul e posibil. Nimic nu s-a schimbat cu adevărat chiar dacă au trecut 21 de ani de atunci.

În 2018, iPhone Xs e telefonul revoluționar pe care toată lumea îl aștepta. E „mai revoluționar” decât iPhone X și decât tot ce există pe piață. Explicația, dincolo de vorbele de aur ale directorilor Apple, este extrem de simplă: orice iPhone e revoluționar pentru utilizatorii de iPhone. E un cerc închis alimentat în fiecare an din fața unui ecran negru pe care se plimbă perfecțiunea.

Chiar și iPhone Xs e pentru fani Apple și mai puțin pentru utilizatori Android

iPhone Xs (6)

Ai văzut ce fericiți sunt oamenii din reclamele Apple că folosesc iPhone?

Un studiu publicat în august arăta că utilizatorii trec de la Android la iPhone pentru o experiență de utilizare mai bună. Pe locul doi erau și funcționalitățile, dar fără să fie ceva marcant. În schimb, cei care au spus că trec de la iPhone la Android o făceau pentru preț. Chiar și în 2019 lupta pentru preț în lumea Android va fi mare.

Avem acum Pocophone F1, alături de OnePlus 6, slăvit și lăudat că livrează hardware bun la preț mic. Altfel, e o pocnitoare de telefon ca toate celelalte care promit minuni la preț mic și vin din China de la companii care livrează angro. De aceea Samsung a făcut, în sfârșit, pasul la o mie de dolari cu Galaxy Note 9.

Era timpul. Nu poți promite premium și să nu pui preț premium.

Trebuie să fim însă atenție la fiecare revoluție de la Apple. În afară de Face ID, n-aș putea menționa nimic revoluționar în ultimii doi ani. Dar asta pentru că eu sunt atent și la ce e în piața Android, dar și ce e pe noul iPhone. Utilizatorii, cei mai mulți, nu sunt.

iPhone Xs e revoluționar fix pentru fanii Apple, pentru utilizatori de iPhone care au ales acest model acum doi-trei ani, poate chiar 10 ani. Pentru aceia fiecare telefon nou e mai bun, mai rapid, cu autonomie îndelungată și design „mai premium”. Ca un cerc peste tot, ce-a construit Steve Jobs în 1984 și în 1997, apoi în anii care au urmat, e rafinat în fiecare an de domni bogați îmbrăcați casual care vorbesc despre performanțe, cel mai probabil, greu de cuprins cu mintea umană.

Nicio companie care face telefoane cu Android nu are o viziune atât de bună asupra prezentările. Niciun director nu poate cuceri publicul cum o fac Tim Cook sau Phil Schiller, cei mai longevivi și mai recognoscibili oameni din prezentările Apple. La polul opus ai sud-coreeni care doar introduc pe scenă vorbitori mai buni și chinezi care țin ei să-ți prezinte viitorul, dar limba engleză le e un inamic greu de înfrânt și stăpânit.

iPhone Xs Max, cel mai mare și mai scump telefon

iPhone Xs Max

Apple nu se mai satură să-ți tot amintească de telefonul său care rezistă la apă. Încă de la iPhone 7 încoa’.

Când Samsung a prezentat primul Note, lumea s-a uitat ca la un elefant pus pe sârmă. Cine să vrea așa ceva? Între timp, s-a dovedit un pariu norocos. Cea mai importantă validare a venit însă odată cu primul iPhone Plus. Ideea e continuată cu iPhone Xs Max, cel mai mare telefon Apple și chiar un pic mai mare decât Galaxy Note 9.

Asta ne arată că Apple a fost atentă la ce se întâmplă prin alte locuri și, mai ales, i-a păsat de alte schimbări, a intuit că cererea va fi mai mare. Zeci de alte opțiuni și funcționalități încă nu sunt acolo. Sigur vor veni și pe iPhone în următorii cinci ani, dar deocamdată nu e cazul. Lista asta, așa cum o văd acum, cuprinde următoarele: recunoașterea scenelor fotografiate (are nevoie de rafinare), sarcini plictisitoare făcute automat de software cu inteligență artificială (sortare poze, mailuri, mesaje, aplicații utilizate des etc.) și chiar un accent și mai mare pe zona foto-video.

În ceea ce privește calitatea fotografiei, sigur, Phil Schiller, directorul de marketing Apple, a spus pe scena evenimentului că e o „nouă eră în fotografie”. Suntem în această „nouă eră” încă de când Instagram a devenit o chestie. Dar în acel fragment de prezentare a avut o ironie subtilă și superbă la adresa Huawei.

Phil Schiller a spus: „Această fotografie n-a fost trasă cu o cameră high-end scumpă. A fost trasă cu un iPhone Xs”. N-a menționat nicio companie, dar a fost o trimitere directă la minciuna promovată de Huawei.

În fine, ca telefon, iPhone Xs Max e scump și e pentru cei care au apreciat mereu modelele Plus, dar de la 6s Plus sau 7 Plus n-au mai făcut un upgrade.

Anul acesta a fost ca mulți alții: previzibil

Apple Watch 4 (4)

Cel mai tare gadget prezentat de Apple înainte și după iPhone Xs.

Sunt oameni care așteaptă ceva impresionant de la Apple în fiecare an. Nu e cazul. Rețeta e ca ceva mare să fie prezentat la fiecare doi ani, iar la alți fiecare doi ani e câte un produs plictisitor, vag îmbunătățit față de precedentul. Așa ceva era previzibil încă de anul trecut.

iPhone X a fost prezentat prin tehnica lui Jobs: „One more thing…” și a fost lăudat ca fiind revoluționar. Iată, deci, în 2018 e folosit ca matriță pentru cele mai noi dispozitive și vom vedea elementele sale în următoarele cicluri de lansări. Mai mult, evenimentul de-acum a confirmat o știre de la începutul anului: producția iPhone X a fost oprită. Chiar și așa, chiar dacă lucrurile merg mai prost pentru societate sau pentru tine, măcar noul telefon e mai bun. În fiecare an devine și mai bun.

Ce e mai frumos și în acest an e că sunt mulți oameni care se agită pe internet că nu știu ce telefon cu Android a avut nu știu ce funcție obscură, inutilă, vag intuitivă înainte de iPhone. Da, cam așa e mereu, e o poziție asumată de Apple, chiar dacă nu direct.

De fapt, fiecare Android e un fel de iPhone, chiar dacă nu știe încă. Ba mai mult, fiecare Android e o „ciornă” perfectă pentru Apple. Vede ce ar putea să funcționeze, ce ar trebui copiat, ce ar putea fi rafinat. Lista, deloc exhaustivă, arată așa: autentificare facială, scanner de amprentă, cameră duală, administrarea notificărilor, încărcare wireless, filmare 4K, stabilizare optică a imaginii și chiar multitasking cu aplicații optimizate pentru ecrane mari.

Odată cu iPhone Xs și aproape de finalul anului e evidentă o stare de fapt a pieței: Samsung și Apple și-au creat cele mai puternice identități. Acum fiecare trage să-și treacă fanii și utilizatorii vechi către modele noi și, pe cât posibil, să atragă utilizatori din alte tabere.

Încă un lucru: e cel puțin spectaculos cum piața Android „mustește” de creativitate, de futurism, de inovație. Asta până când Apple lansează iPhone X cu ecran crestat și aproape toți se urcă în același tren ca niște indieni cărora le e teamă că pierd ultima cursă către buzunarele clienților.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele