Codul PIN de pe iPhone e inutil și ar trebui să renunți la el
Dacă ai iPhone probabil că folosești deblocarea cu șase, sau și mai rău, cu patru cifre. Ar trebui să te gândești de două ori înainte să faci asta, deoarece s-ar putea să se întoarcă împotriva ta.
În America, polițiștii se întrec să achiziționeze o tehnologie relativ ieftină – GrayKey – pentru a debloca dispozitivele iPhone. GrayShift este compania care o produce și promite să spargă orice cod de pe iPhone-ul tău.
În unele cazuri, GrayKey este capabilă să deblocheze un iPhone în două ore. Într-adevăr, parolele cu șase cifre necesită mai mult timp. Pentru acestea, câteodată, sunt necesare și trei zile.
Opțiunea de criptare este valabilă pe iPhone din septembrie 2014. În teorie, asta înseamnă că telefonul tău este protejat de parolă și nimeni nu poate poate avea acces la el, doar dacă îți ghicește codul. Această schimbare a dat naștere unui conflict între FBI și Apple. În 2016, FBI a cerut unui judecător să îi forțeze pe cei de la Apple să deblocheze iPhone-ul teroriștilor din San Bernardino.
Pentru a se proteja împotriva unor astfel de atacuri Apple a făcut câteva schimbări. În primul rând, telefoanele au acum coduri din șase cifre – poate doar cei care nu și-au dat update la software încă mai au PIN-uri din patru cifre. În al doilea rând, dacă greșești de prea multe ori parola, iPhone-ul te pune să aștepți ceva timp până când poți încerca din nou.
În plus, există o setare prin care, după zece încercări eșuate de introducere a parolei poți să-ți ștergi toate datele din telefon.
Dacă GrayKey funcționează așa cum pretinde, probabil că a găsit o modalitate prin care să evite acele întârzieri, astfel încât să introducă parole la nesfârșit. Din aceste motive, experții te sfătuiesc să nu mai folosești acest tip de parolă cu șase cifre. Cel mai sigur este să utilizezi un cod care să conțină între nouă și 12 caractere și să includă atât cifre, cât și litere.
Sigur, ai putea spune că e doar problema americanilor și pe tine nu te afectează. Dar dacă o companie poate debloca telefoane pentru cine dă bani pe gadgetul său, atunci asta nu are granițe.