08 apr. 2018 | 08:00

6 moduri în care încarci mai repede un iPhone (sau orice telefon)

ACTUALITATE
6 moduri în care încarci mai repede un iPhone (sau orice telefon)
Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

iPhone-ul tău poate fi încărcat mai rapid dacă încerci măcar unul dintre următoarele trucuri. Sunt utile atunci când te grăbești și nu poți aștepta o încărcare completă.

Telefonul a devenit un gadget indispensabil, mai ales când ai nevoie de GPS, să ții legătura cu prietenii, să asculți muzică sau să fii la curent cu ultimele știri. Ce te faci însă când ai bateria descărcată, dar nu ai timp să aștepți o încărcare completă pentru că trebuie să pleci imediat într-un loc important?

Deși aceste trucuri pot fi aplicate pe orice telefon, am ales să vorbesc despre iPhone, pentru că Apple are un handicap: încărcarea rapidă. În timp ce companii ca OnePlus, Samsung sau Huawei se laudă cu tehnologii care mai de care mai rapide, Apple cam bate pasul pe loc. Într-adevăr, telefoanele sale au baterii mai mici (implicit se încarcă mai repede), dar tot e o pierdere pentru tine ca utilizator.

Încearcă modul avion pe iPhone

Airplane Mode îți închide notificările și alte alarme, precum și conexiunea la internet, fie ea prin WiFi sau date mobile. Dacă vei conecta telefonul la priză cât timp se află în acest mod, vei observa că se va încărca mai rapid.

Închide telefonul când îl încarci

Dacă vrei să se încarce rapid și complet, ai face bine să-l închizi cât timp este conectat la priză. Dacă îl reîncarci pornit, iPhone-ul tău tot consumă un procentaj infim de energie.

Scoate iPhone-ul din husă când îl încarci

Atât iPhone-urile, cât și alte telefoane se încarcă mai bine atunci când le scoți din huse sau carcase. În felul acesta, nici nu riști creșterea temperaturii dispozitivului pe durata încărcării. Ține minte, căldura excesivă, chiar și cea din timpul încărcării, este dăunătoare și afectează în timp durata de viață a bateriei.

Folosește un încărcător de iPad (sau unul de la concurența Android)

Lasă deoparte acumulatorul furnizat împreună cu telefonul și fă rost de un acumulator pentru iPad. Cel de la iPhone încarcă cu 5 volți și oferă o putere de 5 waiți. Acumulatorul unui iPad în schimb, încarcă cu 5,1 volți și dă o putere de 12 wați. Asta înseamnă că iPhone-ul tău se va încărca mai rapid și mai bine.

Tot așa câștigi timp și când folosești încărcătoare de la telefoane Android cu fast charge. Ai grijă că ce-i prea mult strică și ar trebui să recurgi la asta doar când ai nevoie. Nu garantează nimeni că nu poți avea probleme.

Nu mai încărca telefonul la laptop sau calculator

Sfatul aici e destul de simplu: oricât de optimizat ar fi portul de încărcare, și unele pe USB sunt mai rapide decât în trecut, tot pierzi timp. Dacă n-ai alterantivă, atunci asigură-te că orice computer ai folosi este pornit și nu în stand-by sau oprit.

Curăță praful din portul de alimentare

Dacă nu ai dat niciodată importanță prafului sau altor particule acumulate în portul de alimentare, atunci acum ar fi momentul să o faci. Majoritatea telefoanelor nu mai au acest slot acoperit, așa că în timp, pătrunde praf și, mai rău, apă. Asigură-te că e curată acea zonă pentru că praful în exces ți-ar putea influența negativ încărcarea iPhone-ului.

Fii atent la temperatura ambientală

Bateriile actuale sunt destul de sensibile la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate. Fie că se apropie de limita închețului sau depășește 35 de grade Celsius, temperatura în care folosești și încarci telefonul influențează autonomia bateriei. Asigură-te întotdeauna că ții iPhone-ul într-un mediu care are o temperatură cuprinsă între 16 și 25 de grade Celsius.

Sigur că nu vei umbla cu termometrul după tine, de aceea e bine să eviți expunerea lui la soare sau la temperaturi scăzute, chiar și atunci când îl reîncarci.

După cum observi, nu am menționat nimic de bateriile externe sau de carcasele care-ți încarcă telefonul wireless (dacă n-are această opțiune). Ambele dispozitive sunt utile și își fac treaba bine. Și aici e pe cazuri și trebuie să te asiguri că ce ai la îndemână oferă o încărcare mai rapid decât standard. E simplu de verificat cu instructajul de pe ele.