O analiză: cât de importante mai sunt perifericele în lumea dominată de Fortnite

O analiză: cât de importante mai sunt perifericele în lumea dominată de Fortnite

O popularitate crescută a jocurilor ca Fortnite sau PUBG – pe telefon – te face să te întrebi unde se duce industria de gaming. De aici am pornit o discuție despre periferice.

Perifericele sunt acele accesorii pe care le poți ignora, dar tot ele pot face diferența între un joc bun și unul mediocru. Pe cât de mult cresc jocurile mobile, pe atât de bine se dezvoltă și competițiile eSports. Acestea din urmă împing în sus cererea de periferice de calitate.

În lumea gamingului împărțit între mobil și PC, între smartphone și consolă, am vorbit cu Andrzej Karasinski, Senior Regional Sales Manager Eastern Europe, Razer, ca să aflu mai multe despre cât de importante sunt perifericele pentru gameri.

Compania sa e recunoscută în special pentru aceste accesorii. Se naște întrebarea: ce produse cumpără românii?

Pentru mulți un mouse sau o tastatură obișnuită nu este cu nimic altfel față de accesorii scumpe, create pentru gameri de către companii specializate în astfel de produse. Totuși, trebuie să existe o diferență.

În 2016, valoarea totală a pieței de periferice de gaming (unde sunt incluse căștile, tastaturile și mouse-uri) atingea o valoare de 2,1 miliarde de dolari, în creștere cu 28% față de 2014. Mai mult, creșteri sunt prevăzute și în viitor, iar piața ar putea ajunge la o valoare de 3,5 miliarde de dolari în 2021, un plus de 65%.

Andrzej Karasinski mi-a zis că piața locală respectă tendințe impuse la nivel european și menționează că sunt foarte populare produsele iluminate Chroma precum Huntsman Elite, al cărui review îl poți citi aici, sau Kraken 7.1 V2. „Integrarea iluminatului Phillips Hue în sistemul nostru este de asemenea un lucrur pe care gameri îl cer, pe măsură ce aceștia caută o imersiune mai mare în jocurile lor”, a spus acesta.

În ceea ce privește produsele cel mai bine vândute în România, Karasinski spune că gamerii români aleg mouse-ul de gaming DeathAdder Elite, ceea ce nu e surprinzător dacă iei în calcul că este cel mai popular mouse pe care l-a produs compania. Tot el a menționat că se vând bine și căștile Kraken USB.

 

De ce ar vrea un gamer să cheltuie sute de lei pe un mouse sau pe o tastatură?

Producătorii de periferice de gaming, inclusiv Razer, ne promit diferențe uriașe de performanță dintre aceste produse și cele standard, de birou.

„Multe tastaturi de gaming folosesc switch-uri mecanice care oferă o acționare mai rapidă, iar acest lucru permite mai multe acțiuni pe minute, esențial pentru jocurile de strategie. O altă îmbunătățire este cea adusă de tehnologia key rollover, care-i permite jucătorului să apese mai multe taste în același timp și toate să fie înregistrate”, a spus Karasinski.

Chiar și iluminatul Chroma poate fi benefic pentru joc, deoarece jucătorii pot primi indicații vizuale despre starea de sănătate a personajului pe care-l controlează sau despre cât timp mai este până când o abilitate poate fi folosită din nou.

Nu în ultimul rând, rezistență: o tastatură de gaming este construistă pentru a rezista loviturilor și pentru a oferi acceași precizie mult timp după ce a fost cumpărată.

Competițiile de jocuri video au devenit din ce în ce mai populare, iar jucătorii profesioniști sunt pentru gameri la fel ca fotbaliștii pentru fanii fotbalului: idoli, exemple de urmate și de copiat. Te face să te întrebi: ce influență au jucătorii profesioniști asupra producției de perferice?

„Întrebăm jucătorii profesioniști ce nevoi au și le cerem părera. Câteodată chiar le trimitem modele din lemn sau din argilă pentru a putea încerca design-ul înainte de a trece la următorul pas”, a mai zis Karasinski. „Produsul trece prin mai multe etape până să fie funcțional. Și chiar și atunci, nu am trece la producția de masă dacă noi și jucătorii nu simțim că nu aduc un aport semnificativ gamerilor în jocul lor”.

Legat de eSports și influența jocurilor populare, el mi-a zis că urmăresc trenduri și că vor să lanseze produse care să satisfacă nevoile unui anumit gen de joc.

În acest sens, mouse-ul Naga a fost gândit astfel încât să le dea jucătorilor de World of Warcraft și League of Legends acces mai rapid la butoane. O tastatură ca BlackWidow Chroma V2 are butoane macro accesibile pentru jucătorii de RTS-uri, iar cu căștile de gaming poate fi asigurat un sunet surround pentru a ajuta jucătorii de FPS să audă ce se întâmplă în jurul lor.

În fine, ce se întâmplă cu gamingul pe PC, odată cu creșterea celui pe telefon? „Tot auzim despre această moarte a PC-ului, dar încă nu am văzut-o. Sigur, gamingul pe console este foarte popular și apar tot mai multe competiții pentru jocuri de console, dar gamingul de PC este la fel de puternic ca și în trecut”, a conchis reprezentatul Razer. Ce-i drept, chiar și cu aceste noi piețe în plină dezvoltare, un gamer deține mai multe dispozitive și se joacă mai multe jocuri pe diferite platforme.