Internetul devine din ce în ce mai restrictiv, contrar speranțelor
Internetul liber ”nu mai e ce-a fost”, iar tendința de autoritarism în mediul digital este din ce în ce mai pronunțată la nivel global.
Cei de la Freedom House au declarat recent că guvernele din întreaga lume se străduiesc să obțină mai mult control asupra datelor cetățenilor, în timp ce promovează legi care să combată știrile false, dar care sunt folosite pentru a suprima opiniile divergente. Este al optulea an consecutiv în care Freedom House observă o scădere a libertăților online.
”Tema recurentă din raport este că internetul, odată văzut ca o tehnologie eliberatoare, este folosit din ce în ce mai mult pentru a perturba democrațiile și nu pentru a destabiliza dictaturi”, spune Mike Abramowitz, președinte al Freedom House. Acesta menționează că propaganda și dezinformarea afectează sfera online, iar autoritarii și populiștii folosesc pretextul luptei împotriva fake news pentru a trimite la închisoare jurnaliști și critici.
Chiar și în SUA, libertatea internetului este în scădere, deoarece cei de la FCC au respins legile pentru neutralitatea online-ului. În alte țări, însă, lucrurile sunt mai grave. În 17 state din cele 65 au fost descoperite legi care restrâng conținutul multimedia pe internet. Din aceste 17, în 13 state cetățenii au fost trimiși în judecată pentru că ar fi distribuit informații false.
Mai mult, din ce în ce mai multe țări acceptă tehnologii din China, iar Freedom House spune că este un efort pentru a exporta sisteme de cenzură și supraveghere pe întregul glob.
Raportul a descoperit și alte lucruri îngrijorătoare. În primul rând, guvernele din 18 țări au sporit supravegherea în masă, din iunie 2017 și până acum. De asemenea, în 32 de țări, guvernele au plătit comentatori, boți și troli pentru a manipula conversațiile online.