REVIEW macOS Mojave – Sistemul Apple e mai întunecat și mai eficient ca niciodată
macOS Mojave este cel mai nou sistem de operare al gigantului din Cupertino destinat sistemelor Apple portabile și de tip desktop. Numărul noutăților este foarte mare, dar cea mai fascinantă și utilă mi se pare tema întunecată.
La aproximativ o săptămână după lansarea versiunii finale de iOS 12, Apple a lansat macOS Mojave. Sistemul de operare pentru Mac-uri se bucură de multe schimbări importante în această toamnă. Pe parcursul celor trei luni în care s-a aflat în beta, inginerii companiei americane au avut timp să-l finiseze. Cu alte cuvinte, se comportă exemplar și merită instalat.
macOS Mojave: ce sisteme Apple sunt compatibile și de unde îl descarci
macOS Mojave a fost anunțat oficial pe 4 iunie 2018 în cadrul conferinței anuale WWDC sau World Wide Developers Conference. În același context, a fost dezvăluit și iOS 12. După o perioadă de beta, la fel ca în fiecare an, noul macOS a ajuns în App Store și poate fi descărcat gratuit de către orice utilizator de Mac compatibil folosind acest link.
În privința sistemelor pe care poți instala macOS Mojave, lista de compatibilitate nu s-a schimbat de la High Sierra. Ca urmare, dacă ai un MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini sau iMac de la mijlocul anului 2012 sau mai nou, ar trebui să nu întâmpini niciun fel de probleme în a face tranziția la macOS 10.14.
Posesorii de Mac Pro-uri de la finalul lui 2013 pot instala fără probleme Mojave, dar și un Mac Pro din 2010 este compatibil cu noul macOS, cu condiția să aibă instalată o placă video dedicată. Nu puteau lipsi de pe listă toate MacBook-urile de 12 inci sau recent anunțatele iMac Pro.
Dacă nu știi ce sistem Apple ai, fă un click în colțul din stânga sus pe măr și optează pentru About this Mac sau Despre acest Mac. Vei găsi acolo informațiile dorite.
macOS Mojave: schimbările sunt evidente de la prima pornire
În funcție de configurația ta hardware, procesul de instalare al noului macOS ar putea să dureze între 45 de minute și o oră și jumătate. La prima pornire după instalare, trebuie să-ți dai acordul pe marginea noii liste de termeni și condiții.
Imediat după, ești invitat să-ți alegi tema cromatică pe care o vei folosi de acum înainte pe sistem. Eu am optat pentru cea întunecată. În mod previzibil, poți reveni asupra deciziei respective din System Preferences, la secțiunea Appearance.
În partea de sus a acelui meniu, există variantele Light și Dark. Varianta pe care o alegi va influența în timp real aspectul tuturor aplicațiilor create de Apple, dar și al câtorva programe terțe.
Ideea din spatele temei întunecate, pe lângă faptul că arată foarte bine, are numeroase beneficii de sănătate, mai ales dacă îți petreci seara în fața laptopului. Te ajută să te odihnești mai bine și nu-ți influențează negativ secreția de melatonină (hormonul somnului). Nu putem decât să așteptăm ca mai multe aplicații terțe să suporte ambele teme cromatice.
Dacă tot vine vorba de desktop, tot la pornire, poți activa o poză de fundal dinamică. Aceasta se schimbă de patru ori pe zi în funcție de poziția soarelui pe cer, iar Apple îți oferă un set de imagini sugestive cu un peisaj pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.
În cazul în care te încântă un desktop aglomerat cu icoane, deși sunt departe de acest scenariu, macOS Mojave te ajută să le combini în grupuri pe diverse criterii.
Mecanismul din spate este foarte eficient și poți opta pentru grupare în funcție de dată, ethichete sau tag-uri, tipuri de fișiere, etc.
macOS Mojave: Finder și Preview au fost devenit mai utile
Orice utilizator de Mac este dependent de Finder, echivalentul File Explorer sau Windows Explorer pe PC-uri. Aplicația cu pricina a devenit semnificativ mai utilă odată cu trecerea la Mojave. În locul tradiționalului Coverflow care se preta doar pentru o răsfoire rapidă de poze, acum există Gallery View.
Acesta este semnificativ mai flexibil vizavi de tipul de fișiere pe care le poți previzualiza.
În plus, îți oferă în dreapta acces rapid la câteva instrumente utile pentru o editare rapidă, cu funcții precum rotire, markup (desenare), decupare sau transformare în PDF. Ca bonus, când vine vorba de foto, ai în dreapta și informații detaliate despre particularitățile procesului de captură: cameră foto folosită, diafragmă, timp de expunere, obiectiv, ISO, bliț și nu numai.
În trecut, pentru a accesa aceleași informații, trebuia să deschizi fotografia într-o aplicație terță sau să faci click dreapta pe ea și să optezi pentru Get info.
Conceptul de Quick Look a existat din totdeauna pe Mac și implică apăsarea tastei Spațiu, atunci când un fișier este selectat în Finder, pentru un Preview rapid. În trecut, respectiva fereastră nu-ți oferea niciun instrument pentru a interacționa cu documentul pe care îl previzualizezi.
Acum, din Quick Look, poți roti o poză, poți desena pe ea sau o poți partaja într-o manieră similară cu opțiunile pe care le ai pe iPhone sau iPad când deschizi o fotografie. Practic, te ajută să fii mai eficient.
macOS Mojave te ajută să faci tutoriale
Prin noul sistem de capturat ecranul, diferența dintre o captură statică și un clip video este de un click la câțiva milimetri distanță. Grab a fost redenumit Screenshot și are opțiuni cât se poate de clare ascunse în spatele unor icoane sugestive.
În mod foto, poți captura activitatea de pe întregul ecran, din interiorul unei ferestre sau dintr-o zonă dreptunghiulară stabilită aleatoriu. În mod video, poți imortaliza ce se întâmplă pe întregul ecran sau într-un dreptunghi definit de tine.
La Options, poți să-ți alegi unde se salvează rezultatul acestui proces și dacă procesul va începe peste câteva secunde sau instant. Nu ai cum să greșești. Din nou, la fel ca pe iOS, începând cu versiunea 11, o captură proaspătă poate trece prin câteva etape simpliste de editare înainte să fie salvată definitiv pe hard disk.
Continuity Camera este o funcție foarte interesant care va face viața mai ușoară posesorilor de Mac și iDevice-uri.
Din aplicația ta preferată, poți iniția un import al unei poze de pe telefon sau tabletă. Partea interesantă este că, tot de pe Mac, poți iniția declanșarea unei capturi foto/video sau poți scana câteva pagini folosind camera de la telefon.
Aplicații noi în macOS Mojave
S-ar putea să nu fii fanul aplicațiilor preinstalate odată cu o nouă versiune a unui sistem de operare, dar în Mojave vei avea parte de vreo patru. Apple News te ajută să parcurgi rapid un set de știri online într-un format prietenos.
Interfața este împrumutată din aplicația omonimă pentru iPad. Voice Memos are un nume sugestiv și te ajută să înregistrezi mesaje vocale. Dacă ai o casă inteligentă, Home îți centralizează toate dispozitivele smart din perimetrul căminului pentru a le controla și de pe Mac, nu doar de pe iPhone, iPad și Apple Watch, ca până acum.
Dacă ai o fascinație pentru securitate sporită online sau offline, mecanismul de permisiuni din macOS Mojave te va încânta cu siguranță. La fel ca pe mobil, de acum înainte, vei fi nevoit să-ți dai acordul când o aplicație încearcă să-ți acceseze galeria foto, locația, contactele, camera de la Mac, datele din Safari, istoricul de mesaje și nu numai.
Dacă vrei să revii ulterior asupra unei decizii pe care ai luat-o dintr-o notificare bruscă, toate opțiunile legate de permisiuni le găsești în System Preferences, la Security & Privacy în secțiunea Privacy.
Safari, pe lângă faptul că include o temă întunecată, restricționează accesul site-urilor la datele tale personale și la istoricul de navigare într-o manieră mai eficientă. Cookie-urile și butoanele de Like vor strânge mult mai puține informații despre activitatea ta online, decât în Chrome, de exemplu.
Niciun site nu va ști ce configurație hardware ai pe desktop sau laptop, ce fonturi ai instalate sau extensii în browser. Aceste restricții menite să-ți amplifice securitatea online sunt introduse și în Safari pe iDevice-urile cu iOS 12.
Mac App Store are o interfață radicală diferită comparativ cu cea pe care o știi din trecut. Din fericire, este surprinzător de prietenoasă și ar trebui să-ți aducă aminte într-o măsură mai mare de experiența din AppStore de pe iOS.
Odată cu macOS Mojave, Apple a introdus suportul pentru aplicații universale. Asta înseamnă că dezvoltatorii care vor să-și porteze aplicațiile de pe iPad pe Mac, vor avea o viață mai ușoară în acest sens.
Ca referință, Voice Memos, Stocks și Apple News au fost toate aduse de pe iPad pe macOS cu ajutorul noului framework la care au acces toți dezvoltatorii de aplicații pentru Mac.
La capitolul detalii de fond, cei care se joacă pe Mac ar trebui să fie mai fericiți după trecerea la Mojave, pentru că vine la pachet cu suport nativ pentru plăci video externe.
În plus, framework-uri precum Metal și tehnologia Create ML ar trebui să aducă jocuri mai spectaculoase pe sitemele Apple, cel puțin la fel de atrăgătoare precum cele de top de care profiți pe iPad sau cele mai noi iPhone-uri. Per ansamblu, este un update care merită instalat.