Pentru prima dată, Apple nu mai face un compromis între un telefon mic și unul mare. iPhone Xs și Xs Max au hardware la fel de puternic, doar că cel din urmă are un ecran mare. Imens chiar. Și spectaculos.
iPhone-urile au ceva aparte. Nu este doar o chestie de marketing și nu vreau să fac reclamă unui produs. Este adevărul pe care-l cred. iPhone-urile au o greutate aparte, este plăcut să le ții în mână și construcția este premium. Asta se vede imediat cum scoți telefonul din cutie. Pentru mine, niciun alt telefon nu a reușit să recreeze asta.
[related]
Chiar dacă ambele modele folosesc același tip de ecran, te simți altfel cu un iPhone Xs Max în mână. Ecranul de 6,5 inci e imens și pare că-l ții doar pe el în mână. Dacă n-ar fi crestătura din partea de sus a ecranului, ai vedea mereu doar un display imens. Și e cuceritor.
Cel mai îmbucurător e că ambele iPhone Xs folosesc același modul de camere foto. Nu e bine că nu s-a schimbat nimic față de anul trecut, doar că pixelii sunt un pic mai mari, dar ca software sunt niște opțiuni, cum ar fi Smart HDR.
iPhone Xs - 5.500 de lei și iPhone Xs Max - 6.000 de lei la iStyle.
iPhone Xs arată identic cu iPhone X. Aceeași diagonală. Același design. Aceeași crestătură a ecranului. Același sistem vertical de camere duble pe spate.
Practic, cel mai evident mod prin care ai putea diferenția Xs de un X este prin culoare. Cel de anul acesta e disponibil și într-o nuanță aurie. Personal, imi place nuanța de culoare pe care Apple o numește „gold”.
În realitate se apropie mai mult de un bej. Personal, dacă ar fi să cumpăr telefonul, tot în negru l-aș lua.
Marginile sunt din oțel, iar spatele și fața sunt din sticlă. Telefonul este unul arătos, reflexiile de lumină se văd frumos pe el, dar tot trebuie să-l ștergi tot timpul de amprente. La fel ca la iPhone X, nu-mi place că senzorii foto sunt ieșiți în relief. Când folosesc telefonul pe masă acesta se mișcă de parcă nu-și găsește locul.
Telefonul cu diagonala de 5,8 inci mi se pare perfect pentru utilizarea cu o singură mână. Rareori m-am văzut nevoit să folosesc și a doua mână. Telefoanele cu această diagonală sunt perfecte, că ecranul e îndeajuns de mare pentru jocuri și filme și îndeajuns de mic pentru a fi folosit cu o singură mână.
Nu e cazul cu Xs Max. E un telefon de 6,5 inci, dar cam cât un iPhone 8 plus sau un pic mai mic decât Samsung Galaxy Note 9. Să îl folosești cu o singură mână e dovadă de curaj suprem.
Oricât de bine ar arăta aceste telefoane, se impune un avertisment: alunecă. Și când zic că alunecă, alunecă pe orice suprafață. Nu-l lăsa nesupravegheat pe nimic, că s-ar putea să te trezești cu el făcut bucăți de parchet sau beton.
Când cei de la Apple au prezentat iPhone Xs au spus că „este cel mai bun pe care l-au făcut vreodată”. Păi, ar fi bine să fie așa, doar vrem produse mai bune, nu la fel ca cele de anul trecut sau mai proaste. Procesorul A12 Bionic ar trebui să fie cu 15% mai rapid decât modelul A11.
Placa video de pe noul procesor e și ea mai performantă. Cam cu 50% mai puternică decât cea de pe vechiul procesor. Are și șase nuclee, două pentru performanță, două pentru autonomie. A, și încă un detaliu important, dar pe care s-ar putea să-l treci cu vederea. Noul procesor e primul de 7 nanometri disponibil pe un telefon.
Dacă vrei și mai multe cifre, Xs are o baterie de 2.685 mAh, 4 GB de memorie RAM și stocare de 64, 256 și 512 GB. De cealaltă parte, Xs Max are o baterie de 3.147 mAh. Asta e singura diferență. Modulul foto, pe ambele, e alcătuit din două camere: câte 12 megapixeli, una pentru unghi larg și una pentru zoom.
Cum era de așteptat, experiența de utilizare este fără cusur. Telefonul funcționează fără probleme, aplicațiile se deschid instant, trecerea de la o activitate la alta se face lin, fără poticniri. E și meritul iOS 12, care face minuni și pe telefoane mai vechi.
Am folosit aplicațiile obișnuite de mesagerie, browsing și așa mai departe și totul a mers foarte bine. Apoi am aruncat fel de fel de jocuri: de la Asphalt Legends la jocuri puzzle și de strategie. Nici aici nu au fost probleme.
Apoi am trecut la aplicații de realitate augumentată. Am probat mobilă de la Ikea în casă și am făcut curse cu mașini pe podea și nici aici nu am simțit o încetinire în performanță.
Trebuie să menționez că nu am întâlnit ca telefonul să aibă o viteză la internet mai lentă, după cum a apărut în presa din străinătate. Atât pe date mobile, cât și pe Wi-Fi, iPhone Xs a obținut rezultate asemănătoare cu celelalte telefoane Android.
Da, e și un minus: autonomia e la fel. Și când zic la fel, înseamnă destul de bună, de cam o zi. Apple susține că e un pic mai bună decât pe iPhone X, dar autonomia e mereu dependentă de cum folosești tu un telefon. Eu l-am pus la treabă pentru browsing, mesagerie, poze și videouri, chiar și streaming pe Netflix. Am petrecut aproape o oră (de-a lungul zilei) în jocuri precum Asphalt sau Dark Moon.
După cum ai remarcat până acum, n-am vorbit prea mult de Xs Max. Ei bine, ambele sunt la fel. Spre deosebire de anii precedenți, Apple nu mai face diferență de hardware între cel „normal” și cel „plus”. Câștigul la Max e ecranul. E imens. E ca și cum, aproape, ții doar un ecran în mână.
Camera are ansamblul dual de pe iPhone X, dar fiecare senzor are pixeli mai mari. Blițul este îmbunătățit, la fel și modul HDR (acum se numește smart HDR). Mari diferențe față de iPhone X nu sunt.
Fotografiile, adică produsul final care te interesează, sunt mai bune decât cele trase cu modelul de acum un an. Cumva de așteptat, nimic șocant aici.
Detaliile din zonele întunecate sunt acolo, iar zgomotul din imagine este reuds. În schimb, camera de selfie nu se descurcă la fel de bine, detaliile nu sunt la fel de bune și poți să vezi mai ușor zgomotul din fotografii. Un iPhone încă nu-i excelent pe selfie.
Modul portret, spun cei de la Apple, a fost îmbunătățit. Acum decuparea personajului este făcută mai eficient decât în trecut. În practică, așa este, dar nu cu mult. De multe ori, modul portret de la iPhone X tindea să adauge blur în păr și rezultatul era unul artificial. La Xs situația a fost îmbunătățită, iar acum modul portret poate scoate niște portrete excelente.
Mai mult, modul portret nu funcționează foarte bine când lumina nu este foarte bună. Dar poți să modifici defocalizarea fundalului, o premieră pentru iPhone. Pe Android e de ceva ani. Însă nici pe iPhone, nici pe Android nu e senzațional. Mă rog, merge pentru Instagram.
Revin la Smart HDR, o opțiune lăudată de Apple. Este răspunsul la HDR+ al Google. Rezultatele, ei bine, sunt așa și așa. Am avut funcția activată, iar aceasta s-a aplicat selectiv doar pe anumite fotografii. Rezultatul a fost de cele mai multe ori unul bun.
Alteori, modificările aduse de Smart HDR sunt aproape inexistente. Ceea ce mi se pare ciudat este că sistemul aplică Smart HDR și fotografiilor realizate în Portrait Mode. Asta poate duce la imagini care nu sunt ideale (supraexpunerea feței subiectului fotografiat).
Trebuie să vorbesc puțin și de video și să vă spun că imaginile capturate sunt excelente. iPhone Xs poate filma 4K până la 60 de cadre pe secundă și slow motion 1080p la 240 de fps. Dacă alegi opțiunea de filmare la 30 fps (fie Full HD sau 4K) telefonul e capabil să reducă numărul de cadre la 24 pe secundă pentru performanță mai bună în low-light.
Imaginile surprinse sunt contrastrante, culorile vii și am rămas plăcut surprins de nivelul de stabilizare pe care telefonul îl poate atinge. De asemenea, autofocusul este extrem de rapid și lin.
Îmi lipsește însă acum ca pe alte telefoane de la Apple controlul avansat. E timpul ca un iPhone să aibă un mod pro. Prin acesta, pe Samsung, de exemplu, poți controla orice de la balansul de alb la valori ISO și focus. Da, poți avea și focus manual. Pe iPhone ai nevoie de aplicații terțe.
iPhone Xs și Xs Max sunt telefoane scumpe spre foarte scumpe. Acum c-am zis asta, e timpul să le judecăm așa cum sunt și ce oferă. Cât timp am testat acest telefon am primit mai multe întrebări de la mai multe persoane. Două, tot timpul, au apărut în discuție: merită să dai banii pe iPhone Xs? Și: ce face telefonul ăsta, iar altele nu?
Când facem recenzii încercăm să fim cât se poate de imparțiali. Chiar și așa, răspunsul la prima întrebare este cât se poate de subiectiv. În esență, iPhone Xs este la fel ca orice al smartphone de pe piață (de top), face aceleași lucruri, pe unele mai bine, pe altele mai puțin. Dacă merită trebuie tu să decizi în funcție de ce bani ai și de ce plănuiești să faci cu acel telefon.
[related]
E mai dificil acum să alegi noul model, dat fiind că iOS 12 se descurcă excelent chiar și pe un telefon ca iPhone 6. Astfel, totul începe de la iOS. Dacă nu-ți place sistemul Apple, atunci cheltuiește mai puțini bani pe un telefon la fel de performant și premium. Ce-mi vine în minte sunt Galaxy Note 9 sau Galaxy S9.
A doua întrebare este strâns legată de prima. Nu face ceva excepțional în plus față de alte telefoane. Da, încă nu face cartofi prăjiți. Prețul este justificat de construcția premiu, de funcționalități ca Face ID și de ecranul ăsta care merge din margine în margine. Și, ce să zic, tocmai a fost desemnat cel mai bun. Da, e livrat de Samsung, optimizat de Apple.
iPhone Xs continuă succesul lui iPhone X. E o versiune îmbunătățită din toate punctele de vedere. E, totodată, o versiune de mijloc, un S până la viitorul telefon mai important. Mai pun eu o întrebare pe final: pentru cine e? Pentru cine n-a luat iPhone X sau nu și-a mai schimbat iPhone-ul de la 6s încoace. Și nu, nu-l poți compara cu un Android de 2.000 de lei ca Pocophone sau alte telefoane chinezești.
Mai multe prețuri pentru iPhone Xs și Xs Max.