28 nov. 2018 | 09:10

REVIEW Acer Chromebook Spin 13 – De ce te face să renunți la Windows

VIDEO ACTUALITATE

Acer Chromebook Spin 13 este un chromebook care te-ar putea face să renunți la laptop dacă vrei să scapi de Windows. Cât de bun e însă Chrome OS?

M-am entuziasmat atunci când au apărut chromebook-urile și m-am bucurat și mai mult când am aflat că se vor vinde și în România. Pentru mine chromebook-urile păreau a fi laptopurile ideale: portabile, autonomie îndelungată și ieftine.

Sigur, poți să-ți iei un Dell XPS 13 sau un Macbook Air și ai un laptop care este și ușor și are și o autonomie bună. Totuși, prețul e mult prea ridicat pentru mulți dintre noi. De aceea, chromebook-urile păreau să fie exact acele laptopuri utile și ieftine.

Am testat primele laptopuri și păreau a face ceea ce promiteau, dar existau compromisuri. Calitatea materialelor nu era cea mai bună, iar sistemul de operare îți limita posibilitățile de utilizare a laptopului.

De atunci, a mai trecut ceva timp, iar Acer Chromebook Spin 13 a îmbunătățit ambele aspecte în minus pe care le reclamam atunci.

Acer Chromebook Spin 13 – Design

Acer Chromebook-3

La o prima vedere totul pare normal. Chromebook Spin 13 este un laptop  gri simplu, elegant cu o carcasă de metal. Lucrurile se schimbă când îl deschizi. Îți dai seama că laptopul este mai îngust și mai înalt decât cele obișnuite.

Asta pentru că ecranul are un raport de aspect de 3:2, nu de 16:9. Pentru a ajunge la acestă formă s-a renunțat și la numpad. Asta face ca mai multă informație să fie afișată pe ecran, pe verticală, adică atunci când lucrezi.

Ecranul nu numai că are un raport de aspect neobișnuit, dar este și touchscreen, iar laptopul poate fi folosit în mai multe moduri, cât și tabletă. Poți folosi și un stylus cu Spin 13 pentru desen, schițe și notițe.

Alegerea unui asemenea raport de aspect este cam ciudată, mai ales pentru activitățile de entertainement. Dacă vezi un film pe Netflix atunci filmul este afișat doar în partea de mijloc cu două margini negre mari, sus și jos. Asta pe lângă marginile mari de pe margini de un deget.

Practic, atunci când te uiți la un film o să ai o margine neagră în partea de sus de două degete și de trei degete în partea de jos. Nu este așa de deranjat, mai ales după ce te obișnuiești, dar este păcat că are o rezoluție de 2256 x 1504 pixeli.

Acer Chromebook-1

La capitolul conectivitate laptopul stă destul de bine. Pe partea stângă avem un port USB C, un port USB normal, o mufa de casti și un cititor de carduri microSD. Ar fi fost grozav dacă era cititor de carduri SD, dar nu le poți avea pe toate.

Pe partea dreaptă avem un alt port USB C, un buton de pornire și un buton pentru volum. Bateria este una încăpătoare și duce o zi de muncă (7-8 ore) și nici nu este prea greu, are doar 1,3 kilograme.

La interior lucrurile stau destul de bine și modelul nostru este echipat cu un procesor Intel Core i3 de generația 8, are alături 8 GB RAM DDR3 și un spațiu de stocare de 64 GB eMMC. Puțin, dar chromebook-ul nu este o mașinărie pe care să instalezi jocuri de sute de GB.  Per total, Acer Chromebook Spin 13 este îndeajuns de performant pentru un chromebook.

Laptopul bootează aproape instant, sistemul de operare este fluid și de-a lungul testelor nu s-a blocat niciodată. Aveam chiar 20-30 de taburi de Chrome deschise, cu Spotify în fundal, și totul a mers bine.

Acer Chromebook Spin 13 – Sistem de operare

Acer Chromebook-4

Chromebook-urile rulează sistemul de operare de la Google, Chrome OS. Dacă ai de gând să-ți iei unul atunci va trebui să te obișnuiești cu noul flux de lucru. Pentru că unele lucruri se schimbă.

Prima mare diferență dintre Windows și Chrome OS este faptul că aici nu ai nicio iconiță pe ecran, sertarul cu aplicații fiind ascuns în partea de jos, la fel ca pe telefoanele Android.

Apropo de Android, pe acest laptop poți să instalezi toate jocurile și aplicațiile pe care în mod normal le-ai avea pe telefon. Am instalat Instagram, Spotify, Netflix, Lightroom sau Asphalt. Unele aplicații sunt optimizate pentru utilizarea pe un ecran așa de mare, altele nu.

Sistemul de operare nu este la fel de complex ca Windows, ci face minimul necesare pentru munca obișnuită de birou.

Cu un asemenea laptop poți redacta texte, poți naviga pe internet, poți vedea filme și chiar poți edita fotografii și clipuri video, dar aici nu la același nivel de complexitate ca pe un laptop cu Windows.

Eu l-am folosit în fiecare zi la birou și am reușit să-mi duc la capăt sarciniile. Pentru mine este foarte bun pentru redactare de texte, web-browsing, vizionarea unui film sau pentru a asculta Spotify în timp ce bat la tastatură.

Mai sunt nevoit să editez și fotografii, iar pentru asta am folosit Adobe Lightroom, versiunea pentru Android, pe care o folosesc deja pe telefon. A mers bine pentru ceea ce am eu nevoie.

Am instalat și Photoshop Express, dar nu se simte ca un Photoshop normal, ci mai degrabă se simte ca un magazin care-ți oferă șabloane pentru ceea ce ai nevoie (text, filtre, rame etc).

Acer Chromebook-5

Pe partea de video am reușit să editez filme scurte cu aplicații precum KineMaster sau Quick. Din nou, lucruri simple, însă de ajuns pentru mine. Tot la nivel software, trebuie să menționez că sistemul de operare este mai șlefuit ca în trecut, animațiile sunt frumoase și este ușor de utilizat. Un alt lucru pe care l-am apreciat este conectivitatea cu smartphone-ul Android.

Cu Spin 13 nu mai trebuie să-mi verific telefonul pentru SMS-uri sau notificările de pe Instagram deoarece cele două aplicații le poți instala pe laptop, astfel, poți să publici poze pe Instagram și poți să răspunzi la SMS-uri  de pe laptop.

În același timp, pe acest model am întâlnit și un bug vizual care făcea ca informația din fereastră să dispară ca apoi să apară doar când fereastra era redimensionată.

Pentru că sistemul nu consumă multe resurse, poți să folosești laptopul pentru o întreagă zi de muncă, fără să fii nevoit să-l încarci. Iar atunci când trebuie să-l pui în priză trebuie să știi că se încarcă în puțin peste o oră.

La Acer Chromebook Spin 13 și tastatura este schimbată. Butonul de Caps Lock este înlocuit de unul de search (atât pe internet, cât și pe laptop), iar butoanele F au dispărut și ele. Funcția F5 este acum search + tasta 5.

Acer Chromebook-7

Nu este nimic foarte deranjat, dar va trebui să-ți ajustezi modul de muncă. Ceea ce nu am putut eu să fac față de ceea ce fac pe laptopul obișinuit este faptul că, la final de zi, nu pot să intru în World of Warcraft și să dau o tură prin Kul Tiras.

Cert este că acest chromebook te poate face să renunți la Windows și să nu-ți mai bați capul cu update-uri inutile și dacă oricum trăiești în lumea Google cu Drive, Gmail și așa mai departe.

Tot sistemul de operare te face să alegi un asemenea produs în detrimetului unui laptop Windows pentru că un astfel de laptop este foarte performant (în limitările stabilite deja), ușor de utilizat și bun pentru studenți sau pentru oamenii mai în vârstă care vor să primească mailuri, să intre pe Facebook și să se joace un Candy Crush.

Acer Chromebook Spin 13 – Utilitate

Acer Chromebook Spin 13 este un chromebook excelent și poate fi bun pentru cei care caută un laptop simplu de utilizat, cu o autonomie bună și îndeajuns de puternic pentru sarcinile obișnuite. Însă trebuie să ții cont de preț. Acer Chromebook Spin 13 nu este încă listat la magazinele din România și are un preț de pornire în SUA de vreo 650 de dolari.

La un asemenea preț ai putea să optezi pentru un laptop  Windows pe care ai putea face și alte lucruri care-ți sunt imposibile pe Chrome Os.

În concluzie, Chromebook Spin 13 este ideal dacă vrei un laptop cu un look premium, cu o autonomie mare, flexibilitate, portabilitate și dacă ești OK să operezi doar în ograda Google.