MWC18 Huawei a pus un telefon să conducă o mașină

MWC18 Huawei a pus un telefon să conducă o mașină
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Huawei a prezentat la MWC 2018 tehnologia prin care, mulțimită inteligenței artificiale, o mașină ar putea fi condusă de un telefon. Nu te aștepta să vină însă prea curând pe piață.

Huawei a vrut să marcheze câteva premiere la MWC 2018. Una a fost modemul 5G și primul cip comercial de 5G. Acum, susține că a devenit primul producător de telefoane care utilizează un smartphone dotat cu AI pentru a conduce o mașină.

Proiectul “RoadReader” folosește tehnologia Huawei de recunoaștere a obiectelor și testează capabilitățile de învățare, viteza și performanța dispozitivelor cu tehnologia AI.

Spre deosebire de alte mașini fără șofer, care detectează pur și simplu obstacole, compania a transformat un Porsche Panamera într-o mașină fără șofer care “vede” și “înțelege” împrejurimile sale.

Partea de software e capabilă să distingă între 1.000 de obiecte diferite, inclusiv o pisică sau un câine, o minge sau o bicicletă, ca să decidă care e cel mai adecvat mod pentru o acțiune. Capabilitățile AI au fost deja demonstrate de companie pe telefonul Huawei Mate 10 Pro. Acest telefon folosește AI ca să recunoască în mod automat obiecte, precum pisici, câini, mâncare, dar și altele. Deocamdată, capabilitățile sunt folosite pentru a face poze mai bune automat.

[readmore]

Majoritatea mașinilor autonome în curs de dezvoltare se bazează pe puterea de calcul a cipurilor construite de furnizorii de tehnologie, cum ar fi Nvidia. Dar dacă tot folosești telefonul pentru atât de multe lucruri, era și cazul ca să-ți conducă mașina.

În ianuarie, la CES 2018, Nvidia și Volkswagen au anunțat un parteneriat. Cele două companii vor să construiască e un sistem care să colecteze date atât din afara, cât și din interiorul mașinii. Sigur, va beneficia de funcționalități ca interpretarea gesturilor și limbajului oamenilor, dar important e să învețe. Când această etapă va fi finalizat, va fi chiar un copilot digital inteligent sau, altfel spus, un asistent inteligent.