02 mai 2018 | 07:26

Măsură disperată din partea Huawei: lucrează la un rival pentru Android

ACTUALITATE
Măsură disperată din partea Huawei: lucrează la un rival pentru Android

Huawei și ZTE nu o duc deloc bine în Statele Unite ale Americii. În contextul sancțiunilor impuse Iranului, Huawei s-ar putea trezi ca ZTE cu o interdicție de-a folosi produse americane. Problema intervine când te gândești că Android e un produs american.

ZTE a vândut tehnologie către Iran după ce America a impus sancțiuni acestei țări. Astfel, chinezii s-au trezit cu o interdicție: nicio companie americană n-are voie să le vândă tehnologie. În acest context, Android, dezvoltat de Google, e un produs american, deși gratuit. Dacă interdicția e extinsă, afacerea cu telefoane a ZTE ar fi distrusă.

Totodată, Huawei e investigată pe aceeași problemă, că a vândut tehnologie Iranului. Dacă i se va impune o sancțiune similară, și dacă Android va fi considerat un produs, și afacerea sa cu telefoane va fi distrusă. Tocmai de aceea acum apar informații despre un sistem de operare propriu.

Huawei ar lucra încă din 2012 la o alternativă pentru Android. În același timp, a dezvoltat interfața EMUI mai mult și a livrat telefoane mai bune, deși mai ieftine față de concurență. Deocamdată, din puținele informații care există, sistemul de operare e văzut ca o investiție pe termen lung. Ar fi și o barcă salvatoare în caz că Android va fi interzis spre folosire.

Oficial, Huawei susține că n-are niciun plan să-l lanseze curând. Deocamdată, se concentrează pe dezvoltarea de produse cu Android. Surse neoficiale vin însă cu precizări cruciale: sistemul de operare nu este la nivelul Android, de unde și lipsa de comunicări oficiale pe tema asta.

Huawei nu e prima companie care crede că poate face un sistem de operare propriu și să aibă succes. E un drum lung în urma sa pavat doar cu eșecuri. De la Tizen al Samsung la Symbian optimizat pentru ecrane tactile al Nokia, de la Windows Phone al Microsoft până la Sailfish, o versiune de MeeGo (sistem dezvoltat de Nokia și preluat de foști angajați).

Toate acestea au eșuat pentru că fie n-au avut platformă pentru aplicații, fie sistemul per total era subperformant, nu oferea nimic în plus și era instabil. Aplicațiile au fost însă cea mai mare problemă pentru toate. Dacă interdicția Americii se materializează, atunci Huawei e în fața unui regres imens pe zona de telefoane. Iar salvarea nu va fi un sistem de operare propriu, cum n-a fost nici pentru Amazon.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele