Toate eșecurile care îți arată unde va ajunge Huawei cu rivalul Android
Cel mai bun lucru pentru tehnologie e concurența. În egală măsură, nimic nu poate concura cu Android. Huawei crede, încă neoficial, că poate să facă asta.
Google n-a excelat mereu în crearea unor produse. A reușit să facă un motor de căutare, servicii cloud și un browser foarte bune. În cazul Android, n-a creat nimic, a cumpărat. Android este ideea lui Andy Rubin, ajutat de Rich Miner, Nick Sears și Chris White.
Compania lor, Android Inc., era aproape de faliment când Google, în iulie 2005, a cumpărat pentru 50 de milioane de dolari acest produs despre care nimeni nu știa la ce e bun. Doi ani mai târziu, Apple lansa iOS cu primul iPhone și a început să fie evident că e nevoie de concurență. Aproape 13 ani mai târziu de la acea achiziție, Rubin a plecat de la Google, a fondat altă companiei, iar Google a dus Android la nivelul Windows: cel mai popular sistem de operare, potrivit pentru telefoane premium, dar și pentru cele ieftine.
În 2018, reapare un zvon: Huawei lucrează la un sistem de operare propriu, alternativă la Android. Spre deosebire de zvonurile din 2016, acum situația e ceva mai stresantă. Dacă America stabilește, în urmă investigațiilor, că Huawei a vândut tehnologie Iranului, s-ar putea ca Android să fie văzut drept produs american și să n-aibă drept de folosire. Totodată, conform ultimelor informații, Huawei ar lucra la acest rival încă din 2012.
Odată cu creșterea iOS și Android, și stabilirea lor ca un duo de putere și influență, s-a tot mărit lista companiilor care au vrut alternative. Pe ea sunt: Microsoft, Nokia, Amazon, HTC și startup-uri. Toate au eșuat (sau au avut succes mult prea mici). Până și Google caută alternativă la Androi. Deocamdată, se numește Fuchsia și e în fază de dezvoltare.
Companiile care au luat Android și au vrut să facă unul mai bun (al lor)
Android e un sistem de operare open source în sensul că oricine îl poate lua și folosi. Valoarea lui nu e însă dată de codul de bază, ci de serviciile Google, în special Play Store. Acolo, unde sunt toate aplicațiile, stă rețeta succesului, așa cum App Store e rețeta succesului pentru Apple.
Amazon a creat Fire OS din Android și a creat un magazin propriu cu aplicații. Rulează pe tabletele sale și a avut o viață scurtă pe telefon. Totodată, Nokia a încercat, înainte ca Microsoft să cumpere compania, să livreze telefoane cu Android. Era o versiune fără Play Store, cu acces la Yandex. Prețul era bun, telefoanele erau jalnice, totul a fost un eșec și, vezi bine, Nokia a devenit doar o marcă.
Android e ca Linux. Îl ia oricine vrea și face ce vrea cu el. Dacă nu vrei aplicații, sau nu vrei să le instalezi din magazinul Google, te poți descurca cu un astfel de sistem. Chiar în 2018 cineva a testat o alternativă – LineageOS. E un ROM pe care îl pui pe ce dispozitive sunt suportate (cel mai „nou” e Samsung Galaxy S3), apoi încerci să te descurci în microuniversul în care nimic nu mai e la fel.
Pe modelul Huawei, cine a avut cele mai mari șanse de-a face rival pentru Android
Dintre toți, cel mai bine s-a poziționat Microsoft. Aproape cinci ani a existat o speranță că Windows Phone (recent cunoscut drept Windows 10 Mobile) chiar va fi ceva. Va fi a treia soluție. Va fi ceva nou, stabil, optimizat, bun pentru telefoane premium și telefoane ieftine. Windows Phone 8 a fost o surpriză plăcută. Apoi, Microsoft a renunțat.
Ce a lipsit cel mai mult a fost fix disponibilitatea aplicațiilor. Într-o vreme, devenise chiar o regulă să n-ai soluții oficiale, ci alternative. Microsoft a mai avut și o ciondăneală cu Google pentru YouTube și, iată-ne în 2018, Windows Phone a devenit o amintire. S-a născut talent și-a murit speranță pe telefoane bune.
Samsung a fost altă companie care a încercat să creeze un „Android killer”. L-a numit Tizen și a fost un eșec pentru telefoane. L-a livrat însă pe un telefon. Între timp, a ajuns să fie un sistem decent pentru televizoare smart și pentru alte gadgeturi din Internetul Lucrurilor.
Preferatul meu, dintre toate, a fost Sailfish. E un sistem dezvoltat de foști angajați Nokia, bazat pe MeeGo (creat de Nokia și Intel) și lansat, până la urmă, pe dispozitive mobile. Chiar la CES 2018 au fost aduse câteva telefoane, în special un PDA (da, un PDA în 2018!). Ba chiar a fost de interes pentru Rusia.
Ideea era excelentă, o interfață controlată prin gesturi, sistemul de operare era rapidă, ba chiar avea compania o idee de-a replica magazinul cu aplicații Android ca să nu simți lipsa lor. Dincolo de pasionați, nimeni nu mai știe de Sailfish.
Rapid, lista poate fi completată cu BlackBerry (BlackBerry OS 10), Palm (webOS, folosit de LG pe televizoarele sale), Firefox OS (ajuns pe televizoarele Panasonic) sau HTC (Brew OS pentru telefoane ieftine).
Ce poate să facă Huawei ca să concureze cu Android
Huawei a făcut primul pas în 2017, când a anunțat o alternativă pentru iCloud, dar pe Android. În 2018, va continua să extindă suportul pentru noi țări. În aprilie 2018, a pornit și magazinul cu aplicații (similar Galaxy Apps, de la Samsung). AppGallery ar trebui să fie… o alternativă la Play Store. Toată lumea, e cert, vrea alternativă. Vrea să nu mai depindă de Google. Și nimeni n-a găsit încă soluția.
[readmore]
Dacă ZTE și Huawei nu vor mai avea acces la Android, afacerea lor cu telefoane cu siguranță va încasa o lovitură imensă. Un sistem de operare alternativ e o soluție? Sigur, așa cum a apărut cu toate eșecurile mai sus menționate. Contează însă disponibilitatea aplicațiilor, singura și cea mai importanță cerință. Vrei YouTube sau o alternativă de tipul UTube? Vrei Facebook sau ceva similar, care e ca cel original, dar nu chiar și n-are suportul companiei?
Deocamdată, acest „Android killer” e la categoria „zvonuri”. Huawei lucrează din 2012 la el, dar dacă te uiți la interfața EMUI de pe ultimele telefoane pare că niciodată nu s-a hotărât când să se oprească din replicat iPhone și când să înceapă să facă design software pe cât de mult se chinuie la cel hardware.