16 oct. 2018 | 17:05

Huawei Mate 20 Pro – Tot ce să știi despre cel mai scump Huawei

VIDEO ACTUALITATE

Huawei Mate 20 Pro a fost prezentat pe 16 octombrie la Londra. E răspunsul companiei la Samsung Galaxy Note 9 și, într-o anumită măsură, la iPhone Xs Max.

Huawei Mate 20 Pro s-a remarcat prin două caracteristici, înainte de lansare: procesorul pe 7 nanometri și prețul mare. La ora publicării acestui articol nu știm ce preț va avea în România sau când va fi disponibil, dar știm specificațiile și noutățile.

Huawei Mate 20 Pro e rezistent la apă și praf (IP68) și e disponibil în trei nuanțe: albastru, negru și Twilight, o nuanță care a făcut valuri odată cu P20 Pro. Pe noul telefon, Huawei promite o interfață EMUI, pe Android Pie, mai bună, pentru o experiență simplificată de utilizare.

Implicit, dat fiind că vorbim de Pie, Huawei Mate 20 Pro dispune de navigare prin gesturi, ca la iPhone Xs sau ca pe Google Pixel 3.

Huawei Mate 20 lansare-7

Un mare avantaj al Huawei Mate 20 Pro e că poate fi „proiectat” wireless pe un monitor. Până acum, Huawei a făcut asta prin cablu. E timpul să renunțăm la fire.

Acolo unde Apple a venit cu Screen Time pe iOS 12, iar Google a venit cu Wind Down, are și Huawei o opțiune ca să știi cât stai pe telefon. Oricum, e bine să știi, chiar dacă n-o să ții cont de asta.

Huawei Mate 20 Pro promite cele mai bune poze și videouri

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Da, Huawei Mate 20 Pro trei camere foto. E vorba de un senzor clasic de 40 de megapixeli f/1.8 (27 mm), unul ultra wide de 20 megapixeli f/2.2 (16 mm) și unul cu zoom 3x pe 8 MP f/2.4 (80 mm). Tot ansamblul este dispus într-un pătrat, alături de un bliț. Pe față este o cameră de 24 megapixeli f/2.

De asemenea, Huawei Mate 20 Pro oferă un zoom optic de 3x, un zoom hibrid de 5x (o combinație de zoom optic și zoom digital) și un zoom digital de până la 10x. Asta însemnă că telefonul acoperă o distanță focală de la 16 mm până la 270 mm.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

O altă caracteristică a camerei foto este că te poți apropia mult de subiect – până la 2,5 centimetri. Asta se traduce în fotografii macro mai reușite cu telefonul. Alți producători n-au vorbit până acum de foto macro.

Ca noutăți, Huawei a menționat de predictive focus (ajutat de AI) pentru recunoașterea subiectului și moduri noi pe foto-video. Într-o comparație cu iPhone și Samsung Galaxy Note 9, s-ar descurca mai bine în situații cu lumină puțină.

Pentru video, Huawei Mate 20 Pro dispune de un mod nou: Cinema AI. De Hollywood poate că nu e, dar ar putea fi mai interesant decât ce oferă alți producători.

Vei remarca acea crestătură din partea de sus a ecranului. E mai mare decât la P20 Pro, dar cu motiv. Huawei Mate 20 Pro are o crestătură mai lată nu doar de design, ci acolo sunt mai mulți senzori. E camera foto, un difuzor, senzor de proximitate, lumină din jurul tău, un senzor infraroșu, dar și un senzor care scanează 3D. Va fi folosit pentru autentificare facială și defocalizarea fundalului în selfie-uri.

Huawei Mate 20 Pro are hardware excelent

Huawei Mate 20 lansare-1

Huawei Mate 20 Pro are un ecran de 6,4 inci 2K+ AMOLED cu raport de aspect 19,5:9. Are și 6 GB memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare. Vestea despre cardul microSD s-a adevereit. Huawei trece la nanocard – nanoSD card.

Ocupă mai puțin spațiu și poate fi folosit într-un slot de SIM. Partea proastă există doar dacă tu ai microSD și vrei să-l folosești.

Vine și cu o promisiune mare: datorită procesorului Kirin 980 (opt nuclee), e cu 20% mai rapid și cu 40% mai eficient (din punct de vedere al consumului) față de Mate 10 Pro din 2017.

Huawei Mate 20 Pro are și un senzor de adâncime (menționat mai sus), cum are Apple pe iPhone pentru Face ID. Da, autentificarea facială începe să fie mai bună pe telefoane. Da, și selfie-urile ar putea arăta mai bine, cel puțin așa susține Huawei. Scannerul de amprentă e în ecran, așa cum ne așteptam.

Huawei Mate 20 Pro lansare (1)

Bateria de pe acest telefon e de 4.200 mAh cu încărcare rapidă (super charge – 70% baterie în 30 de minute). Are și încărcare rapidă pe wireless. Mai mult, iar asta e o opțiune lăudabilă, telefonul poate deveni „baterie externă (power bank) pentru alte telefoane.

Telefonul va avea un sistem stereo cu două difuzoare. Unul în partea de sus a ecranului, iar altul în partea de jos. Dar, spre deosebire de alte telefoane, acest difuzor nu este inclus în „bărbia” telefonului, ci în partea de jos, în locul unde este și portul USB-C.

Nu în ultimul rând, odată cu Kirin 980, Huawei Mate 20 Pro e cu 134% mai performant pe inteligență artificială și cu 88% pe management de baterie. Rămâne de văzut când îl punem la review.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro, în zona de hands on din Londra.

Cert e că Huawei a ajuns să livreze un telefon premium lăudabil. Prețul pentru telefoane variază, cel mai ieftin fiind 799 de euro, iar un mode Porsche Design ajunge chiar până la 2.049 de euro. Mate 20 cu 4 GB memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare costă 799 de euro, iar varianta cu 6 GB și 128 GB spațiu de stocare te costă 849 de euro. Aceste telefoane sunt disponibile începând cu 16 octombrie.

Huawei Mate 20 Pro are un preț de 1.049 de euro și vine cu 6 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare. Dar, la ce oferă, nu poți zice că e exagerat.  Cel mai mare telefon Huawei de până acu, Mate X are un preț de 899 de euro (6 GB și 128 GB spațiu de stocare) și este disponibil din 26 octombrie.

Cea mai ieftină variantă a Huawei Mate 20 RS (ediția Porsche Design) costă 1.695 de euro pentru 8 GB memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare și 2095 de euro pentru modelul cu 512 spațiu de stocare.