20 iul. 2018 | 18:25

Sindromul la care îți expui copilul dacă fumezi în timpul sarcinii

ACTUALITATE
Sindromul la care îți expui copilul dacă fumezi în timpul sarcinii

Fumatul în timpul sarcinii este cât se poate de periculos pentru viitorul copil, iar acum specialiștii au identificat că riscul unei noi afecțiuni crește considerabil, dacă nu reușești să renunți la acest viciu.

Potrivit unei cercetări publicate în „Journal of Physiology”, expunerea la nicotină în timpul sarcinii, indiferent că vorbim de țigări convenționale, plasturi cu nicotină sau țigări electronice, crește riscul sindromului morții subite la sugari (SMSS).

Acest sindrom este reprezentat de moartea bruscă și neașteptată a unui copil mai mic de un an, care are loc în mod obișnuit în timpul somnului. Eșecul autoresuscitării – capacitatea inimii de a reveni la rata cardiacă normală – și gâfâitul cauzat de lipsa de oxigen din creier au fost înregistrate în cazurile de SMSS.

Cu toate că în ultimul deceniu utilizarea țigărilor a scăzut semnificativ, peste 10% din femeile gravide încă aleg să fumeze în timpul sarcinii. De asemenea, în ultimii ani, terapiile de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii cu nicotină și e-țigaretele, le-au fost prescrise femeilor care încercau să se lase de fumat în timpul sarcinii. În orice caz, aceste metode alternative nu protejează sugarii de SMSS.

Cercetătorii au arătat că expunerea mamelor la nicotină în timpul sarcinii poate afecta sistemul nervos central al copilului și, de asemenea, poate afecta răspunsurile cardiorespiratorii pe care copilul le are atunci când este expus stresului.

Studiul vrea să tragă un nou semnal de alarmă și să reitereze ideea că utilizarea nicotinei de orice tip nu este o alternativă sigură, deoarece aceasta este dăunătoare funcției cardiorespiratorii a copilului și crește riscul de SMSS.

Cercetarea a fost realizată la Școala de Medicină din Dartmouth. Rezultatele de mai sus au fost obținute prin expunerea șoarecilor la nicotină prin lapte sau sânge. Apoi, aceștia au analizat răspunsul șoarecilor la expuneri repetate la cantități mici de oxigen.