Cum vrea ANAF să te ”ardă” când mai cumperi nimicuri din China
ANAF nu mai știe de unde să scoată bani, așa că va încerca să scoată bani de la tine, dacă îți cumperi diverse nimicuri din China.
România a ajuns o piață de desfacere excelentă pentru produse din China. Internetul a ajutat mult, iar ANAF vrea să tempereze prin taxe pe cumpărături.
M-am apucat să comand chestii online din afară pe vremea când Aliexpress încă nu era baza. Pentru mine, eBay a fost începutul și încă îl prefer ori de câte ori am ocazia să caut ceva ce n-aș găsi la noi, sau ceva ce la noi ar avea un preț mult prea mare. Mulți facem asta și așa încurajăm munca de sisif plătită cu un dolar pe zi în China dar ăsta-i capitalismul.
Nici pe cei de la ANAF nu-i doare prea tare de chinezii care muncesc pe nimic pentru noi, dar îi doare că nu încasează taxe așa cum ar trebui. Chinezii, îndeosebi, au obiceiul de a declara valori infime coletelor pe care le trimit în străinătate. O mână spală pe alta: eu ți-am făcut ție vânzare, iar tu mă scutești de niște taxe (uneori aberante) pe care le-aș plăti atunci când ridic coletul.
ANAF vrea să nu mai fentezi sistemul și a început deja astfel de acțiuni. Între august și decembrie 2017, agenția a reușit să recupereze 85.000 de euro din taxe neplătite, iar 41% din bani sunt pe filiera coletelor din China. Inspectorii vamali s-au sesizat în cazul a 6.309 colete venite de peste graniță și care aveau valori declarate suspect de mici, după cum arată și digi24.ro.
Dacă bunurile din pachet au valori mai mici de 10 euro, nu mai plătești TVA. Dacă produsele costă sub 150 de euro, nu plătești taxe vamale. E lesne de înțeles de ce ai vrea să fentezi sistemul, dar un alt motiv ar fi și că nomenclatoarele pe care le are Poșta sunt la fel de vechi precum imprimantele din sediile oficiilor. Nu sunt actualizate, așa că de multe ori riști să plătești taxe vamale care nu sunt în concordanță cu produsul pe care l-ai cumpărat. E un joc de-a șoarecele și pisica, din care încă mai ai timp să ieși învingător.
Acum rămâne de văzut pe câți va speria treaba asta și câți bani va reuși să mai recupereze ANAF în viitor. Va fi interesant de văzut cum afectează decizia asta piața telefoanelor chinezești destul de populare local.