29 sept. 2018 | 07:33

Cele mai tari filme făcute doar cu telefonul îți arată că orice e posibil

TEHNOLOGIE
Cele mai tari filme făcute doar cu telefonul îți arată că orice e posibil

Cândva, filmele realizate cu telefonul erau o mișcare adoptată doar de regizorii independenți, dar odată cu evoluția tehnologiei în materie de telefoane mobile acest lucru s-a schimat.

Regizori precum Steven Soderbergh și Zack Snyder au făcut filme întregi doar cu telefoanele mobile, iar rezultatele nu au fost deloc rele. Aceștia și nu numai au demonstrat vechea teorie care spune că cea mai bună cameră este cea pe care o ai cu tine.

Mai jos vei găsi o listă cu filme care au fost filmate cu același telefon de pe care tu probabil trimiți meme prietenilor.

Unsane


Steven Soderbergh a dat lovitura când a filmat „Unsane” cu iPhone 7 Plus în doar 10 zile. Cei de la New Yorker au spus că producția se numără printre cele mai bune realizate de Soderbergh, mulțumită proximității pe care telefonul o oferă față de personaje și de acțiune.

Regizorul și-a explicat decizia de a folosi doar telefonul pentru a filma astfel: „Voiam să mă eliberez de toate ideile legate de mine”. Jurnalistul Richard Brody a spus că prin această tehnică, Soderbergh „dă naștere unui stil nou, spontan, care îi reînviorează și revitalizează arta, care marchează un contrast puternic cu propria sa muncă anterioară cu dramele de acțiune de la Hollywood„.

Snow Steam Iron


După lipsa de succes a filmului „Batman v Superman” și moartea fiicei sale care l-a făcut să lase baltă funcția de regizor la „Justice League”, Zack Snyder s-a retras puțin din mașinăria Hollywood-ului și s-a apucat să filmeze cu un iPhone 7 Plus cu aplicația Filmic Pro „Snow Steam Iron”, un film care are doar patru minute.

În pofida duratei scurte, „Snow Steam Iron” are un impact puternic asupra privitorului, asemeni filmelor „Sucker Punch” și „300”, pe care Snyder le îndrăgește mult.

Tangerine


În 2015, la Sundance Film Festival, a fost prezentat filmul „Tangerine”, despre o prostituată transsexuală. Dincolo de acțiunea filmului, tehnica de realizare a atras curiozitatea cinefililor.

Regizorul Sean Baker a folosit un iPhone 5s și aplicația Filmic Pro pentru a filma totul. Pe atunci, Baker nu era sigur că filmul său va fi măcar luat în considerare drept scurtmetraj. În pofida îndoielilor sale, filmul a câștigat mai multe premii și a primit nenumărate laude.

And Uneasy Lies the Mind


Acest film plin de violență a fost filmat într-o cabană de schi, cu ajutorul aplicației Filmic Pro. Regizorul Ricky Fosheim voia inițial să filmeze totul pe film de 16mm, dar fondurile mici nu i-au permis. Pentru a imita cât de cât imaginea, s-a folosit de un iPhone 5.

Povestea îl urmărește pe Peter, un bărbat care începe să înnebunească în timpul unei vacanțe de cuplu la o cabană de schi. Atmosfera tensionată de thriller este transmisă cu succes privitorului, în pofida bugetului mic.

I Play With the Phrase Each Other


Acest film alb-negru, regizat de Jay Alvarez, a fost și el filmat doar pe iPhone. A reușit să câștige premiul special al juriului la Festivalul Slamdance din 2014. Telefoanele joacă un rol major în film, nu doar din prisma producției.

Mai exact, toată acțiunea este compusă din conversații la telefon și nimic mai mult. Îți oferă senzația că mereu tragi cu urechea. Creatorii filmului au creat chiar și un site care să celebreze asta – thecellphonemovie.com.

Night Fishing


Regizorul Park-Chan-wook din Coreea de Sud va rămâne mereu cunoscut pentru thriller-ul „Oldboy” din 2003, care a câștigat premiul cel mare la Cannes în acel an. Un film cu mult mai puțin violent față de „Oldboy”, care vine de la același regizor, este „Night Fishing”, din 2011.

Acest film fantasy-horror a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. A fost filmat doar de pe un iPhone 4, ceea ce îl face cu atât mai impresionant.