Giganții de tehnologie, amenințați cu amenzi de Uniunea Europeană
Google, Twitter și Facebook au făcut pași în direcția opririi răspândirii de conținut de propagandă teroristă și alt conținut violent de pe platformele lor. Uniunea Europeană nu este mulțumită.
UE amenință companiile de tehnologie, mici sau mari, cu amenzi semnificative dacă acestea nu reușesc să elimine conținutul de pe platformele lor în mai puțin de o oră. Detaliile acestei măsuri încă sunt discutate, decizia fiind programată să fie publică în septembrie, potrivit unor surse din UE.
În martie anul acesta, companiile au primit directive cum că trebuie să elimine conținutul dăunător în mai puțin de o oră de la notificarea companiei de către autorități. Aici este vorba de clipuri cu decapitări și alt conținu asemănător. Dacă Facebook sau Google nu șterg aceste clipuri destul de repede atunci vor primi amenzi.
Marile firme de tehnologie declară că au făcut progrese în această direcție, datorită uneltelor care detectează astfel de conținut și-l șterg înainte ca utilizatorii să-l vadă. În aprilie, Google a spus că mai mult de jumătate din clipurile pe care YouTube le elimină sunt pentru violență și au mai puțin de 10 vizualizări.
Reprezentanții Facebook au declarat în aceeași luă că au fost detectate 1,9 milioane de bucăți de conținut asociat Statului Islamic și al-Qaeda în primul trimestru. Iar cei de la Twitter au spus că au suspendat peste un milion de conturi. 74% din acestea au fost eliminate înainte să fie publicat vreun tweet.
Unele state membre UE au fost foarte vocale în aceea ce privește răspândirea propagandei teroriste pe rețelele sociale, în special în urma atacurilor teroriste de anul trecut. Germania a impus anul trecut noi reguli și amenință rețelele sociale cu amenzi de până la 50 de milioane de euro dacă nu le oferă utilizatorilor opțiunea de a denunța discursurile instigatoare la ură, știrile false sau conținutul violent.
În timp ce platformele mari au grăbit procesul de eliminare a unui astfel de conținut, firmele mici nu au la dispoziție instrumente atât de sofisticate și s-ar putea să fie afectate semnificativ de amenzile pe care le-ar primi de la UE. Iar excluderea acestora de la aplicarea legii le-ar putea face mai atrăgătoare pentru propaganda teroristă.