30 nov. 2018 | 17:13

Fosta țară comunistă care vrea să facă mașina viitorului

ACTUALITATE
Fosta țară comunistă care vrea să facă mașina viitorului

Un start-up dintr-o țară din Europa Centrală plănuiește să creeze mașina viitorului, iar prima piață căreia îi va fi destinată este China, pentru că acolo sunt mai multe perspective.

Bineînțeles, este vorba de mașini zburătoare, o provocare contemporană la fel de serioasă și de dificilă ca mașinile autonome. Deși probabil ai visat și tu măcar o dată să decolezi cu mașina atunci când erai blocat în trafic și să-ți iei adio de la restul șoferilor, mai e mult până când se va întâmpla asta.

Totuși, speranța vine chiar de acolo de unde te aștepți mai puțin: din Slovacia, o țară central-europeană, fostă comunistă, care se confruntă cam cu aceleași probleme de trafic ca noi toți.

masina viitorului

Start-up-ul AeroMobil a făcut deja planurile pentru trei tipuri diferite de automobile, niște mașini ale viitorului, care ar trebui să fie destinate întâi Chinei. Chinezii se confruntă poate cu cea mai mare problemă a secolului când vine vorba de autoturisme: poluarea care a început să devină letală.

Fiind extrem de mulți cetățeni, aproape nimeni nu poate renunța la mașina personală, mai ales că ei trebuie să străbată distanțe foarte mari pentru a ajunge zilnic la serviciu.

masina viitorului

China s-ar putea afla printre primele state din lume care va renunța definitiv la automobilele pe carburanți în avantajul celor electrice, dar tot nu se va rezolva problema traficului aglomerat. Prin urmare, unele companii de care n-a auzit nimeni până acum, vor să profite de oportunitate și să vină cu ceva nou.

AeroMobil le propune chinezilor STOL 4.0, o mașină capabilă să decoleze precum un avion, dar de pe distanță scurtă (nu are nevoie de o pistă lungă de kilometri). STOL 4.0 poate atinge viteza maximă de 160 km/h pe șosea și până la 360 km/h în aer. Compania promite că ar trebui să fie gata până în 2020. Ca să-și realizeze planurile, start-up-ul slovac va colabora cu Baoneng Motor, o companie chineză similară, parte a Baoneng Group.

masina viitorului

Dar, AeroMobil mai are două mașini în plan. STOL 4.0 și VTOL 5.0 (o mașină capabilă să decoleze și să aterizeze pe verticală, ca un elicopter/dronă) pot fi combinate pentru a crea mașina viitorului supremă – Sky Dragon, concepută special pentru piața din China. Este vopsită chiar și în culorile specifice, cu roșu și auriu.

Compania slovacă crede că mașinile zburătoare sunt soluția Chinei pentru rezolvarea problemelor de trafic urban și, în parte, e adevărat, chiar dacă situația e mai complexă decât pare.

masina viitorului

O călătorie cu mașina de la Shanghai la Hangzhou (ambele în estul Chinei) poate dura peste patru ore. Dacă același drum ar fi parcurs cu o mașină zburătoare, călătoria ar dura doar 40 de minute.

Ar prinde bine și României astfel de mașini, cu toate că pe-aici se pot face lucruri mult mai simple și mai ieftine pentru decongestionarea traficului.