04 dec. 2018 | 14:45

Ecstasy-ul ar putea avea întrebuințări medicale, nu doar la club

ACTUALITATE
Ecstasy-ul ar putea avea întrebuințări medicale, nu doar la club

MDMA-ul, cunoscut și sub denumirea de ecstasy, ar putea face o schimbare de peisaj – de la cluburi în cabinetele doctorilor.

Organizația nonprofit Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies caută să descopere beneficiile medicale ale drogurilor psihedelice și ale marijuanei. Mai nou, compania vrea să desfășoare teste clinice pentru a vedea dacă ecsatasy-ul poate fi un medicament bun pentru stresul post-traumatic. „Există mulți oameni care au boala stresului post-traumatic pentru care medicamentele și psihoterapiile existente nu funcționează”, a zis Rick Doblin, fondatorul MAPS.

Momentan, compania caută voluntari din North Hollywood (California), Boulder (Colorado), Fort Collins (Colorado), New Orleans (Louisiana) Mount Pleasant (South Carolina). În total, MAPS speră să recruteze între 100 și 150 de voluntari adulți care să sufere de stres post-traumatic. Cei care vor să participe trebuie să locuiască în preajma sau într-unul din orașele de mai sus. Pe lângă aceste orașe din SUA, cercetătorii urmează să recruteze voluntari și din Canada și Israel.

Fiecare voluntar va primi un plan de tratament de 12 săptămâni, care va cuprinde 15 sesiuni. Dintre aceste sesiuni, trei vor fi experimentale, o parte din voluntari primind psihoterapie însoțită de ecstasy, iar cealaltă parte o pastilă placebo.

Testele clinice pe care le vor conduce cei de la MAPS se află în stadiul al treilea – adică stadiul final înainte ca un medicament anume să primească aprobarea celor de la U.S. Food and Drug Administration. Așadar, dacă aceste teste  au rezultate pozitive, FDA-ul va aproba, cel mai posibil, un tratament psihoterapeutic cu ecstasy pentru persoanele care suferă de stres post-traumatic. Aprobarea ar putea veni curând chiar, în 2021.

„Psihoterapia asistată de MDMA este unică în rândul tratamentelor pentru traume”, a explicat Gregory Wells, investigatorul principal al testelor clinice. „Le permite participanților sau pacienților să își acceseze traumele în așa fel încât să nu fie copleșiți de experiențele trecute. Își pot adresa teama în jurul traumei”.