De la Digi Mobil la Orange, ce i-a interesat pe români în 2018

De la Digi Mobil la Orange, ce i-a interesat pe români în 2018

Oficial, piața telecom e împărțită în patru mari operatori: Orange, Vodafone, Telekom și Digi Mobil. Mai există și Akta, operator independent, despre care se zvonește că va fi cumpărat de Orange. Despre aceștia am căutat ce a fost de interes pentru români în 2018.

Vodafone și Orange, chiar și Telekom, au o identitate clară. Digi Mobil are însă o problemă, pentru că oamenii îl știu, de regulă, drept Digi și atât. Iar în acest caz se confundă cu celelalte produse, în special cele din media, cum ar fi Digi Sport. Chiar și așa, am căutat câteva fapte diverse despre operatori și ce care a fost mai popular în 2018.

Google trends operatori Romania

Am folosit pentru detaliile de mai jos Google Trends. Nu este cel mai precis instrument, dar oferă o imagine de ansamblu asupra căutărilor generale, pe YouTube sau pe știri. Am preferat căutările generale. Fiecare operator, pe cât posibil, l-am potrivit cu culoarea sa pentru care e recunoscut.

Cel mai popular este Digi Mobil (pe căutarea „Digi”). Ține însă cont că rezultatele pot fi date peste cap din cauza asocierii cu alte branduri. Urmează Orange cu o popularitate constantă. Telekom a avut însă partea sa nedorită de faimă, moment pentru care a și primit două amenzi. În fine, Vodafone e cam la același nivel cu Telekom, iar Akta nu înregistrează vreun interes special.

Unde e popular Digi Mobil în România

Popularitate Digi Mobil

Conform datelor colectate de Google, pe baza căutărilor online, intresul pentru Digi e mai mare în Bihor, Dolj, Satu Mare, dar și Arad și Teleorman. A fost un interes destul de mare pentru VoLTE la Digi Mobil, dar au fost și oameni care au vrut să știe cum află informații despre cost și ce abonamente mai sunt. Firesc, există interes și pentru oferta de telefoane.

Ce caută românii despre Orange

Popularitate Orange

În februarie, Orange a lansat o ofertă prepay prin care răsplătea și iubirea. Clienții au putut trimite pupici virtuali, ceea ce a dus la un interes foarte mare pentru „orange pupici”. Dincolo de acest moment, a fost un interes și pentru Huawei Mate 10 Pro, telefon anunțat în octombrie 2017. Dar și aici, ca la Digi Mobil, oamenii au căutat detalii despre VoLTE. Cel mai popular județ a fost Harghita.

Vodafone i-a cucerit pe români cu un premiu

Popularitate Vodafone

Orange a avut campanie cu pupici, Vodafone a avut cu o mașină. Căutările „vodafone rs5” și „vodafone audi rs5” au dominat, dar a fost interes și pentru noile telefoane Huawei lansate în martie. Altfel, căutări evidente au fost despre oferte, dar și cum poate fi reîncărcată o cartelă.

[readmore]

„Rețeaua Telekom a picat” va marca 2018

Popularitate Telekom

Am pomenit și la început de problemele Telekom din martie. Evenimentul acela va rămâne în istoria lui 2018 (dacă nu vor fi probleme și mai mari până la finalul anului). Ziua în care oamenii n-au mai putut folosi serviciile Telekom a dus la creșterea soluțiilor, pe Google, la această problemă. Altfel, românii au fost interesați și de cum obțin factura, dar și de banking, serviciu anunțat în 2017. A fost de interes în 2018 datorită unei oferte.

Citește și: