Eclipsa totală de Lună: ce trebuie să știi despre fenomenul din 31 ianuarie
O eclipsă totală de Lună va avea loc pe data de 31 ianuarie. Chiar dacă nu va fi vizibilă de pe Pământ, ar trebui să știi cum apar eclipsele totale de Lună.
[related]
Eclipsa totală de Lună va avea loc odată cu cea de-a doua Lună plină din ianuarie, supranumită și Luna albastră. Un astfel de fenomen nu s-a mai întâmplat de 150 de ani. Din păcate, nu toată lumea va putea admira fenomenul. De exemplu, locuitorii de pe coasta de est a Americii vor putea vedea parțial eclipsa. Totuși, care este explicația acesteia, de ce avem eclipse de Lună?
Cea mai simplă explicație este că Luna trece în umbra pământului, însă răspunsul corect este puțin mai complicat decât atât.
În primul rând, ca fenomenul să fie posibil, trebuie să existe Lună plină. Atunci când este Lună plină, înseamnă că Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate. Cu toate acestea, datorită orbitei Lunii, care nu este perfectă, nu avem eclipse totale în fiecare lună a anului.
Există două puncte pe orbita Lunii, unde umbra se poate reflecta și cădea pe pământ. Eclipsa totală de Lună apare în momentul în care aceasta se află foarte aproape de un astfel de punct.
O altă întrebare care apare în acest context este: “De ce Luna devine roșie în timpul eclipsei de Lună?”.
[readmore]
În unele părți ale globului, eclipsa totală de Lună va începe la 4.48, dar, pe măsură ce Luna se va duce sub linia orizontului, cei din Est (cum ar fi Statele Unite ale Americii la ora corespunzătoare lor) o o vor vedea începând cu 6.48. Din România se va putea observa doar ieșirea Lunii din penumbra Pământului, maximul eclipsei având loc ziua la 15.31. De asemenea, dacă ești într-un oraș sau într-un loc plin de copaci, unde orizontul este blocat, o să îți fie greu să admiri fenomenul.
În plus, nu ai nevoie de un echipament special pentru a te putea bucura de aceasta, spre deosebire de eclipsele de soare, care necesită ochelari de protecție.