22 apr. 2018 | 21:34

Cum afli vârsta corpului uman când știi că se regenerează zilnic

ACTUALITATE
Cum afli vârsta corpului uman când știi că se regenerează zilnic

Deși corpul tău îmbătrânește zilnic, s-ar putea ca vârsta lui reală să fie alta decât cea din buletin. Asta pentru că aproape fiecare parte din corpul tău se regenerează.

Ni se spune mereu că oricâte eforturi am face să încetinim îmbătrânirea, nu vom putea să o stopăm complet. Dar știai că vârsta corpului tău nu e chiar atât de ușor de stabilit? Explicația stă în procesul de regenerare a celulelor și țesuturilor din organsim. De la o zi la alta și de la un an la altul, corpul tău este constant „întinerit” pentru că celulele distruse sunt înlocuite.

Totul a fost explicat pe înțelesul tuturor într-un foarte scurt documentar de pe NPR.

Odată la doi ani, ai alt păr și alte unghii

Tot corpul tău se schimbă mai des decât ți-ai putea închipui. Părul tău, de exemplu, nu rămâne niciodată același și nu mă refer la stilul pe care-l alegi. În decursul unei perioade de doi, până la șapte ani, aproape fiecare fir de păr de pe cap este înlocuit. Așa că expresia „părul meu nu mai e ca în tinerețe” e irelevantă, pentru că nici când erai copil nu ai avut mereu același păr. La fel se întâmplă și cu unghiile. La fiecare șase luni, ei mereu alte unghii și asta fără să mergi la manichiuristă să-ți pună unele false.

Stratul superior al pielii se schimbă și el odată la două-patru zile. Se poate spune că „năpârlim” ca niște reptile, dar e un proces mult mai discret și ne menține sănătatea.

La fiecare zece ani, ai un nou schelet

La fiecare patru luni, și globulele roșii din sânge sunt complet schimbate. Sunt ca o armată care e înnoită permanent cu noi recruți. Nu mă întreba unde se duc glubulele „pensionate”. De regulă, toate resturile organismului sunt eliminate sub diferite forme, dar celulele sangvine care nu mai sunt funcționale se distrug pur și simplu și altele noi se formează la fiecare minut.

Nici oasele nu rămn aceleași. Oamenii de știință spun că la fiecare zece ani avem un nou schelet, grație celulelor osoase care formează noi straturi. De-aia ai nevoie mereu de calciu.

Sunt și lucruri care nu se schimbă niciodată

Cât despre stratul de grăsime, și acesta e format din celule. Nu slăbești niciodată cu adevărat. Acele celule doar devin mai mari sau mai mici, în funcție de stilul tău de viață, dar nu dispar niciodată complet și nici nu ar trebui.

Sunt și părți din organism care rămân aceleași întreaga viață. Aproape jumătate din inima ta rămâne aceeași de la naștere până la moarte pentru că acele țesuturi se regenerează foarte greu. La fel se întâmplă și cu celulele nervoase. La finalul vieții vei avea chiar mai puțini neuroni, dar sunt conexiunile (sinapse) dintre aceștia care trebuie menținute și sporite, pentru că ele alcătuiesc amintirile tale.

[readmore]

Și, desigur, există o componentă a unui organ care rămâne neschimbată întreaga ta viață, iar aceea este cristalinul, „lentila” ochiului care te ajută să vezi lumea înconjurătoare. Ea se formează încă de când ne aflăm în burta mamei și se dezvoltă constant, chiar și dincolo de adolescență.