15 apr. 2018 | 09:47

Câte celule din organismul tău sunt, de fapt, umane

ACTUALITATE
Câte celule din organismul tău sunt, de fapt, umane

Dacă ești pasionat de anatomia corpului tău, probabil știi despre existența coloniilor de bacterii care trăiesc în interiorul și exteriorul tău. În majoritatea cărților de specialitate este scris că celulele microbiene din corpul tău depășesc celule umane. Rapoartele spune că media ar fi de 10 la 1.

Mulți oameni de știință din domeniu spun că bacteriile sunt vitale pentru existența umană. În timp ce teoria este frumos prezentată, s-ar putea să nu fie adevărată.

În 2016, o cercetare din domeniul microbiomului uman a constatat că nu există dovezi științifice care să susțină asta. Tot cercetarea a prezentat un raport între microbii și celulele umane din corp, iar rata ar fi de 1,3 la 1. Chiar și așa, dubii au existat.

Pentru a afla câte celule umane trăiesc în corp, o echipă de biologi, condusă de Ron Milo de la Institutul de Știință Weizmann, a propus o revizuire asupra populațiilor de microbi care trăiesc în interiorul nostru. Ei au descoperit că pentru un bărbat cu vârstă între 20 și 30 de ani, cu o greutate de aproximativ 70 kg și o înălțime de 1.70 metri, ar fi vorba de 39 de miliarde de celule bacteriene, care trăiesc printre 30 de miliarde de celule umane.

Astfel, studiul din 2016 s-a dovedit adevărat. Raportul este, într-adevăr, de 1,3 la 1. Deci, de unde a venit raportul de 10 la 1? S-a aflat că originea lui datează dintr-o lucrare publicată în 1970, scrisă de microbiologul american Thomas D. Luckey. El a estimat că există 100 de miliarde de microbi într-un gram de lichid intestinal uman sau în fecale.

Deoarece există aproximativ 1.000 de grame din aceste materiale la adultul mediu, după cum a spus el, numărul lor arată un total de 100 de bilioane de microbi. Șapte ani mai târziu, microbiologul Dwayne Savage a luat această estimare vagă și a spus că există aproximativ 10 trilioane de celule umane la omul mediu. Astfel, a venit cu raportul de 10 la 1.