Nici cel mai ieftin iPhone n-o să fie prea ieftin și asta e bine
Apple anunță pe 12 septembrie telefoane noi. iPhone Xc, cunoscut ca 9 sau Xr, ar fi cel mai ieftin. Deocamdată, prețul sunt încă sub semnul miei de dolari de la iPhone X din 2017.
Dacă 2018 nu vine cu telefoane „incredibile”, sigur se anunță drept un an cu nume cel puțin dubioase. Încă nu mă pot obișnui cu Xs ca denumire pentru un telefon de la Apple. Chiar și așa, Xc ar fi modelul ieftin.
Ce înseamnă însă ieftin când vine vorba de Apple și iPhone? Nu înseamnă, nicidecum, practicarea unui preț ca în piața Android. Astfel, n-o să aibă hardware high-end și un preț de vreo 300-400 de euro.
iPhone Xc sau iPhone Xr sau chiar 9, indiferent cum ar fi numit, e pregătit pentru cei care încă amână să treacă la un telefon Apple nou. Astfel, va fi perfect, ca preț, pentru cei care încă au iPhone 4s (da, încă mai sunt utilizatori de așa ceva), 5s sau chiar 6 (ori 6 Plus). Ecranul ar fi de 6,1 inci, un IPS LCD de-o calitate pe care o poți vedea pe toate telefoanele Apple din ultimii trei-patru ani, și va avea un hardware mai bun.
Deocamdată, prețul pentru un „iPhone ieftin” e estimat între 700 și 850 de dolari. Cu siguranță va fi mai scump de 600 de dolari și mai ieftin de 800 de dolari (cea mai ieftină versiune cu, probabil 64 GB spațiu de stocare). E, așa cum se anunță acum, telefonul perfect pentru cei care tot amână să treacă la modele noi.
Dat fiind că și modelul „ieftin” va fi o copie după iPhone X, te poți aștepta la un ecran cu raport de aspect 19,5:9, crestătură în ecran și Face ID. Va fi, păstrând proporțiile, ceea ce iPhone SE a fost în urmă cu doi ani jumate.
Ce înseamnă însă scump când vine vorba de Apple și iPhone? Ei bine, e suficient să arunci un ochi peste specificații și preț. Dacă Apple chiar va introduce o versiune cu 512 GB, atunci modelul Xs Max poate ajunge lejer la aproape 7.000 de dolari (aproximativ 1.800 de dolari).
De ce un telefon scump e mai bun? Pocophone F1. Ține minte numele acesta. E hitul verii când vine vorba de telefoane „ieftine și bune”. La 300 de dolari, preț de pornire, e excelent. Are procesor de ultimă generație, ecran mare, un design deloc rău, copiază din zona premium și livrează la un preț rezonabil. Totuși, e un telefon de ținut minte și pentru compromisuri. Camera foto nu-i prea bună, ecranul nu-i excelent pentru clipuri HD, iar opțiuni ca NFC sau încărcarea wireless sunt doar visuri.
Prețul e însă imbatabil, rețetă fructificată cu succes de OnePlus cu primele trei telefoane pe care le-a lansat. Dar cu fiecare preț mic vin și compromisurile. De aceea un iPhone ieftin nu-i chiar chilipir, dar nici nu are compromisuri imense. Sigur, n-are două camere, n-are ecran de ultimă generație, dar dincolo de aceste detalii calitatea pozelor, calitatea hardware-ului și a software-ului, dar și suportul Apple sunt la un nivel ridicat.
Cert e că, în 2018, suntem într-o „vale”. Așa e gândită strategia Apple de supercicluri. Un an e cu ceva mai bun, alt an e cu o actualizare care ar putea trece drept măruntă. Pe 13 septembrie vom discuta cu toate detaliile „pe masă” și vom vedea: cum se numesc și ce au sau n-au noile telefoane.