10 mai 2018 | 15:30

Efectele pe care dispariția Lunii le-ar avea și la care nu te-ai gândit

ACTUALITATE
Efectele pe care dispariția Lunii le-ar avea și la care nu te-ai gândit

Luna este mai mult decât o priveliște frumoasă pe care să o privești noaptea. Ea ajută la direcționarea curenților oceanici, mișcarea atmosferică, clima Pământului și chiar la înclinarea axei planetei noastre. Dar ce s-ar întâmpla dacă Luna ar dispărea?

În primul rând, nopțile vor fi mult mai întunecate. Suprafața Lunii reflectă lumina Soarelui și luminează cerul pe timp de noapte. Fără această lumină indirectă, zonele neiluminate ar fi cuprinse total de beznă.

În al doilea rând, absența Lunii va afecta animalele. Un studiu din 2013, publicat în „Journal of Animal Ecology”, susține că animalele, pentru care vederea este modul principal de interacționare cu mediul înconjurător, vor avea de suferit.

Asta nu e nicio surpriză, dar prădătorii precum bufnițele și leii, care se bazează pe lumina obscură oferită de Lună, vânează eficient datorită acesteia. În absența Lunii, ele vor avea probleme în găsirea hranei.

Pe de altă parte, rozătoarele tind să se ascundă când lumina lunii este mai puternică. În circumstanțele date, prădătorii le vor detecta mult mai ușor.

Următorul punct de pe listă sunt mareele. Luna este apropiată de Pământ, iar gravitația ei are un impact asupra planetei noastre – nu la fel de puternic ca cea exercitată de Pământ asupra Lunii, dar destul de mare încât să influențeze mareele.

Fără lună, acestea ar fluctua mult mai lent, cu aproximativ o treime mai puțin față de rata actuală. În plus, ar modifica drastic ecosistemele, ar perturba fluxul de energie, apa, mineralele și alte resurse.

Și de aici se aplică regula bulgărelui de zăpadă – melcii, midiile, crabii și algele trăiesc datorită valurilor, iar aceste ecosisteme hrănesc păsările locale și migratoare. Deci dispariția unei specii, duce la extincția alteia.

Mareele influențează curenții oceanici, care, la rândul lor, au un impact asupra fenomenelor meteorologice globale, deoarece curenții distribuie apa caldă și precipitațiile. „Fără ele, temperaturile regionale ar fi mult mai extreme”, spune Jack Burns, de la Universitatea din Colorado.

Poate cel mai îngrijorător aspect este că, în absența Lunii, axa Pământului ar putea să se schimbe drastic în timp – fie nu se va închina deloc și nu vom avea niciun anotimp, fie se va înclina prea tare și va da naștere unor schimbări meteorologice extreme.