Cum a ajuns cancerul să omoare europenii pe capete
Cancerul ucide aproximativ 1,3 milioane de europeni anual și este responsabil pentru mai bine de un sfert din morțile din Uniunea Europeană, după cum arată statisticile Eurostat.
Ratele cele mai mari de morți cauzate de cancer, care depășesc 30%, se regăsesc în Olanda și Slovenia, pe când cele mai mici rate, de sub 20%, sunt în România și Bulgaria. Iar dacă privim mai departe, la nivel global, World Health Organization a estimat că, la finalul lui 2018, cancerul va fi răpit viețile a 9,6 milioane de oameni în ultimele 12 luni, conform Reuters.
Cu toate astea, 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Fumatul, care este cauza principală a apariției anumitor tipuri de cancer, continuă însă să fie relativ popular în rândul țărilor din Uniunea Europeană. Statisticile Global Health Observatory arată că cei mai înrăiți fumători se găsesc în Grecia, unde 52,6% din locuitori fumează. La capătul opus se află Danemarca, unde doar 17,6% din oameni fumează. România se află undeva la mijloc, cu un procent de fumători de 37%.
Stilul de viață occidental nu ajută în lupta cu cancerul
Deși multe tipuri de cancer pot fi prevenite, adoptarea unui stil de viață occidental ajunge să „înghită” orice eforturi de prevenție, potrivit Financial Times. Printre greșelile acestui stil de viață se numără: consumul de alimente procesate și mâncare fast food, sedentarismul, fumatul și luarea de suplimente alimentare de prevenire a cancerului.
„În următorii 20 sau 30 de ani, dacă nu se face nimic pentru a opri aceste lucruri, [obezitatea sau supraponderalitatea] vor detrona fumatul de pe locul unu în cazul factorilor de risc ai cancerului”, a explicat doctorul Kate Allen, director executiv la departamentul de științe și afaceri cu publicul la World Cancer Research Fund. Allen a mai spus că, la fel ca în cazul încercărilor de a-i convinge pe oameni că fumatul nu este sănătos, va fi nevoie de cel puțin 40-50 de ani pentru a arăta că nici obezitatea nu este.
Dacă o parte din greșelile stilului de viață occidental care cresc semnificativ riscul de apariție a cancerului pot fi prevenite prin voință, există unele care nu țin de controlul de sine – cum ar fi aerul poluat. Efectele sale carcinogene au ajuns să fie cunoscute publicului abia în ultimul deceniu. „Cancerul de plămâni care nu este cauzat de fumat este o boală foarte subapreciată”, a zis cercetătorul Jonathan Grigg, care a întocmit în 2016 un raport cu privire la efectele pe termen lung ale poluării aerului. El a adăugat că tacticile Olandei în ceea ce privește prevenirea poluării aerului sunt lăudabile – în special încurajarea așa-numitului transport activ, adică a mersului pe jos și a mersului pe bicicletă.
Accesul inegal la tratamente ucide
Printre problemele principale are apar în lupta cu cancerul în Uniunea Europeană se numără accesul inegal la posibilitatea de a primi un diagnostic și un tratament. În mai multe țări din Europa de Est, sistemele naționale de sănătate nu acoperă costul tratamentelor inovative pentru cancer.
„Datele arată că în timp ce în vestul Europei aceste medicamente sunt de obicei disponibile și subvenționate, în Europa de Est tratamentele nu sunt rambursate sau sunt disponibile doar la preț întreg pentru pacienți”, arată un raport publicat de Lung Cancer Europe.
În cazul în care pacienții din Europa de Est își permit să plătească tratamentul pentru cancer, nu există garanția că vor avea acces la tratamentul spitalicesc necesar. În Polonia, spre exemplu, personalul din spitale nu are voie să realizeze proceduri care nu au fost aprobate pentru rambursare de către stat.
Mai mult, cercetătorii care conduc studii pentru a descoperi leacul pentru cancer nu au voie să își desfășoare testele clinice în alte țări în afară de Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania, din pricina regulilor stabilite de Uniunea Europeană. Astfel, pacienții din Europa de Est care ar fi dispuși să ia parte la testele clinice rămân pe dinafară. Pentru a remedia această problemă, Comisia Europeană a lansat un portal online care permite pacienților să beneficieze de studii care au loc în alte țări, conform Euractiv.
Finalmente, prevenția cancerului rămâne speranța principală în lupta cu această boală, dar nu singura. „Trebuie să existe o abordare integrată, care să echilibreze prevenția și tratamentul: să le îmbrățișăm pe amândouă, să nu neglijăm vreuna”, a subliniat International Agency for Research on Cancer. „Din păcate, investițiile actuale în cercetările de prevenție a cancerului și implementarea de intervenții preventive sunt prea mici”.