Efectele dăunătoare pe care le are aerul condiționat asupra ta

Efectele dăunătoare pe care le are aerul condiționat asupra ta

Dacă ai stat vreodată mult timp în căldură, probabil ai observat că erai mai încet și creierul tău funcționa cumva în reluare. Cercetătorii îți spun acum că nu ai avut doar o impresie – fenomenul este cât se poate de real.

Studiile anterioare efectuate în laborator au demonstrat că mintea umană încetează să mai funcționeze normal atunci când este expusă la temperaturi ridicate. Acum, o investigație efectuată la Harvard T.H. Chan School of Public Health arată că fenomenul se este valabil și pentru situațiile din lumea reală.

Studiul publicat în „PLOS Medicine” a testat schimbările care au loc la nivelul performanțelor cognitive. La studiu au participat 44 de studenți, care locuiau în camere de cămin din Boston. Ei au fost împărțiți în două grupuri: unii care aveau aer condiționat în cameră și unii care au înfruntat căldură fără un astfel de dispozitiv.

Studiul a fost realizat în iulie 2016 – cea mai călduroasă lună din istorie, potrivit NASA. Au fost utilizate teste de procesare selectivă, care au testat capacitatea de a te concentra pe stimuli relevanți în prezenta unor stimuli irelevanți. Testele erau completate pe telefon, în momentul în care studenții se trezeau sau înainte de a-și părăsi camera.

Datele studiului au fost colectate pe parcursul a 12 zile consecutive: cinci zile cu temperaturi normale de vară (15-31 grade Celsius), urmate de cinci zile cu temperaturi exagerate (28-36 grade) și două zile mai răcoroase (28 grade). În plus, pentru a exclude alți factori care ar fi putut influența capacitatea mintală a studenților, ei au purtat biosenzori care le urmăreau activitatea generală.

În acest mod, autorii au arătat că subiecții care nu dețineau un aparat de aer condiționat au prezentat o capacitate mintală redusă, în comparație cu cei care au fost binecuvântați cu aer condiționat.

Mai exact, în cele cinci zile toride, subiecții fără aer condiționat au experimentat timpi de reacție cu 13,4% mai înceți. În mod neașteptat, diferențele au persistat și în cele două zile mai răcoroase.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ifl Science