Câți bani o să poți împrumuta de la bancă după ce BNR a fixat cea mai dură regulă

Câți bani o să poți împrumuta de la bancă după ce BNR a fixat cea mai dură regulă

Banca Națională a României (BNR) va schimba sistemul de oferire a creditelor, decizie care îi va afecta pe românii care vor să aplice pentru un credit din 2019.

BNR a confirmat că va limita gradul de îndatorare impus pentru oferirea diferitelor credite din 2019. Potrivit deciziei, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. De asemenea, creditele pentru achiziționarea primei locuințe vor avea și ele de suferit. Rata maximă de îndatorare a acestora va fi majorată cu cinci puncte procedurale.

Gradul total de îndatorare este determinat ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul lunar net, iar limita va fi aplicată atât instituțiilor bancare, cât și persoanelor fizice.

Până în prezent, băncile stabileau singure gradul de îndatorare pe care îl acceptau la clienți. Noile reguli îi vor afecta pe clienți, care vor avea un acces mai limitat către credite.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a declarat că noile limite impuse pentru persoanele fizice au scopul de a evita un nou val de credite neperformante. De asemenea, el a adăugat că decizia reduce birocrația, iar oamenii vor putea să-și calculeze singuri câți bani pot împrumuta.

De exemplu, dacă ai un venit de 3.000 de lei, înainte puteai să ai o rată de maxim 1.413 lei. Noile reguli, însă, te lasă să accesezi un credit cu o rată de până la 1.200 de lei. Acest principiu este aplicabil doar creditelor în lei, unde, după cum am menționat mai sus, nivelul maxim de îndatorare va fi de 40% din venitul net.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a mai precizat că limita de 20% din venitul net pentru creditele în valută a fost impusă cu scopul de a descuraja creditarea în valută, mai ales pentru cei care nu sunt plătiți astfel.

Citește și:
Sursa: Hotnews
Etichete: