Clipul cu Barack Obama care-ți arată cât de ușor e să creezi știri false
Un clip fals cu Barack Obama îți arată cât de avansată e tehnologia care creează știri false. Imaginea lui Obama e atât de bine reprodusă, încât n-ai crede că nu-i real.
Vocea, gesturile, privirea, mișcările feței și capului sunt extrem de autentice și recreează aproape perfect imaginea fostului președinte american. Omul din spatele acestor imagini false este însă actorul Jordan Peele, a cărui voce este similară cu a lui Obama.
Trăim timpuri în care e tot mai simplu să creezi anunțuri false care par cât se poate de autentice și care pot fi diseminate pe internet pentru a dezinforma. Computerele sunt tot mai performante și pot reproduce aproape perfect imaginea unor personalități care să transmită mesaje influente.
Anul trecut, la Universitatea din Washington s-a studiat această tehnologie, iar cercetătorii au reușit să manipuleze timbrul vocal al lui Obama, pentru a compune discursuri pe care el nu le-a spus. Jordan Peele și BuzzFeed au dus acest plan mai departe și au creat un filmuleț fals cu Obama pentru a atrage atenția asupra pericolului fake news.
„De exemplu, m-ar face să spun lucruri ca: Killmonger (personajul antagonic din Black Panther) are dreptate sau că președintele Trump e un nebun. Vedeți, n-aș spune toate astea, cel puțin nu în mod public, dar altcineva ar putea”, spune Jordan Peele, intrat în pielea lui Obama. Iar asta ar fi posibil datorită tehnologiei care evoluează constant și nu este întotdeauna folosită în beneficiul nostru.
Astfel de clipuri video pot fi realizate în Adobe After Effects și FakeApp și, de vreme ce sunt accesibile oricui, tehnologia poate fi destul de periculoasă pentru că oricine poate manipula imaginea și vocea unei persoane pentru a crea texte pe care acel om nici nu l-ar gândi sau nu l-ar spune vreodată. Fie pentru a-i strica imaginea, fie pentru a induce în eroare mase largi de oameni, pentru că lumea are tendința să creadă în tot ce spun personajele preferate.
Clipul fals cu Obama mimat de Jordan Peele nu este perfect. Dacă te uiți cu atenție, vei vedea că gesturile sale sunt repetitive, deloc naturale, la fel și mișcările buzelor. Dar dacă vezi și auzi acest clip în timp ce faci altceva și nu ești atent la acele detalii, nu ți-ai da seama că-i un fals.
Totodată, programele care creează astfel de videouri continuă să fie perfecționate. Vor ajunge în momentul în care nici măcar autoritățile nu vor mai putea dovedi că astfel de înregistrări sunt false. Imaginează-ți ce ar însemna să fie folosite clipuri de acest gen ca probe în instanță.