Bandajul inteligent care îți administrează doza de medicament exactă
Atunci când au o rană ușoară, de cele mai multe ori oamenii aleg să-și pună un plasture pentru a grăbi vindecarea. Însă aceste vremuri ar putea să rămână o simplă amintire.
Cercetătorii au creat un bandaj „inteligent”, dotat cu un procesor care este capabil să urmărească progresul rănilor, pe măsură ce acestea se vindecă.
Dispozitivul reușește să facă asta cu ajutorul pH-ului și senzorilor de temperatură. Astfel, bandajul poate să verifice stadiul infecției și inflamației. Mai mult decât atât, bandajul îți administrează doza corectă de medicament pe parcursul zilei.
Potrivit cercetării realizate la Universitatea Tufts din Massachusetts, bandajele ar putea ajuta și la vindecarea unor afecțiuni medicale persistente și dificile.
De exemplu, rănile cronice ale pielii, produse de arsuri, diabet și alte afecțiuni medicale, sunt imposibil de vindecat și depășesc capacitățile de regenerare ale pielii.
Sameer Sonkusale de la Universitateaa Tufts a declarat că echipa a reușit să dezvolte o nouă abordare, datorită apariției electronicelor flexibile. „De fapt, electronica flexibilă a influențat evoluția multor dispozitive medicale, însă bandajele au fost cele care s-au schimbat puțin de la începuturile medicinei”, a mai declarat cercetătorul.
PH-ul unei răni cronice este o modalitate de a monitoriza procesul de vindecare. Rănile ușoare au pH-ul undeva între 5,5 și 6,5, în timp ce rănile cronice depășesc nivelul de 6,5.
Pe de altă parte, temperatura reprezintă un mod important de a determina nivelul inflamației atât din interiorul rănii, cât și din exteriorul acesteia.
De asemenea, evoluția inflamației poate fi urmărită și cu ajutorul bio-markerilor specifici. Microprocesorul plasturelui citește datele senzorilor și eliberează la cerere antibiotice pentru pacientul lor.
Dispozitivul este atașat pe o bandă medicală transparentă și formează un bandaj flexibil mai mic de 3mm grosime. Bandajul inteligent a fost creat și testat cu succes în condiții in vitro, iar, în prezent, cercetătorii desfășoară studii preclinice.