01 aug. 2018 | 07:44

La ce pericole te expui când bei din apa servită în avion

Generalist
La ce pericole te expui când bei din apa servită în avion

Apa și alte băuturi care se servesc în avioane, în timpul zborului, sunt mai periculoase decât crezi. Dacă vrei să te convingi, fii atent la însoțitorii de zbor. Niciunul n-o să bea ceea ce-ți dă ție.

Apa așa-zisă potabilă de la bordul avioanelor este ținută în containerele acelea mobile pe care le-ai văzut că sunt plimbate de colo-colo de către însoțitoarele de zbor. Apa respectivă fie ți-o dă să o servești așa cum e, rece sau fierbinte, fie o folosește la cafea sau ceai, în funcție de ceea ce ceri.

Până aici, nimic dubios, dar, în cazul în care n-ai observat, fetele acelea drăguțe, elegante, care par să fie atât de atente cu tine, nu beau niciodată din apa respectivă și nu pentru că vor să rămână mai multă pentru pasageri. Însoțitorii de zbor și piloții au propriile băuturi și alimente, care-s cu mult mai calitative decât ce le dau pasagerilor și nu e nicio conspirație la mijloc.

Tot ce trebuie să știi despre apa de la bordul avioanelor e că poate fi contaminată cu diverse bacterii din cauza modului în care e transportată și stocată. Avioanele stau prost la capitolul igienă și atunci când vorbim de apa pe care o au la bord.

Studiile efectuate de EPA (Agenția de Protecție a Mediului) au arătat că unul din opt avioane au probleme cu igiena și tu ești primul care are de suferit de pe urma nerespectării unor norme de către liniile aeriene. Alte studii EPA arată că 15% dintre aeronave duc periodic la bord bacterii deosebit de periculoase pentru organismul uman.

De asemenea, s-a observat că avioanele de cursă lungă conțin mai multe bacterii (inclusiv Salmonella) decât cele care se deplasează pe distanțe scurte sau cu escale.

Până să ajungă la tine în pahar și apoi în stomac, apa respectivă trece prin diverse etape până ajunge la bordul aeronavei și, de fiecare dată când e mutată, există riscul aproape sigur să fie infestată cu diverse baterii sau chiar ouă de insecte, cum s-a observat în unele cazuri. În drumul ei către avion, apa este depozitată în mai multe containere, care nu sunt mereu verificate să fie perfect curate. Cele mai nocive sunt cisternele care transportă apa de la sursă la aeronavă, unde este apoi depozitată în containere.

O altă problemă rezidă din faptul că apa nu este fiartă. Indiferent dacă e folosită pentru cafea sau ceai ori e băută ca atare, ea nu trece printr-un proces de fierbere, așa că bacteriile trăiesc ca în paradis în compoziția apei.

Anual se fac reclamații ca urmare a afecțiunilor pe care le capătă pasagerii din cauza apei infestate de la bord. Din 2011, EPA a introdus regulamente mai aspre pentru companiile aeriene, dar tot există riscuri.