Android vs. iOS: care e mai rapid pe net în România și în lume

Android vs. iOS: care e mai rapid pe net în România și în lume

Android și iOS au plusurile și minusurile lor, dar când vine vorba de viteza sistemului de operare, competiția dintre cele două SO e mai strânsă decât ai crede.

Cu siguranță te-ai aștepta ca Android și iOS să funcționeze la fel oriunde în lume, dar te înșeli. Un studiu realizat de SpeedTest arată că viteza celor două sisteme de operare diferă în funcție de țară. Iar aici lucrurile devin mai interesant pentru că rezultatele sunt surprinzătoare.

Dintr-un eșantion de 25 de țări, datele au arătat că viteza de descărcare de pe Android e mai rapidă decât iOS. În țări precum Irak, viteza e mai mare cu 24,9% decât cea de pe iOS, în Africa de Sud cu 23,9%, în Mongolia cu 19%, în Hong Kong cu 17,2%, iar în Kuweit cu 12,8%.

Datele SpeedTest în România: Android are o viteză medie de download de 29,5 Mbps și de upload de 11,6 Mbps. iOS are o viteză medie de download 33,8 Mbps, iar de upload de 14 Mbps. Top telefoane: iPhone 7, Galaxy S7 edge, Galaxy S8, iPhone 6s.

Romania SpeedTest Android iOS

iOS compensează însă când vine vorba de viteza sistemului de operare, care e mai rapid decât Android. Și e bizar că descărcarea e mai lentă pe iOS în acele țări. În alte 60 de state, iOS e mai rapid cu 10% decât rivalul său. Iar aici se încadrează Thailanda (un procent uimitor de 60,5%), Nigeria (51,7%), Kenya (43,4%), Bangladesh (41,5%) și Japonia (38,3%). Eu aș fi fost tentat să cred că Android e în top în statele din Asia, dar se pare că cifrele mă contrazic.

Dacă te întrebi ce telefoane sunt cele mai folosite, Apple sau cele pe Android, e bine să știi că iOS e din nou în topul preferințelor consumatorilor din întreaga lume.

Deși Apple are doar 28 de tipuri de iPhone, gigantul american o ia cu brio înaintea Android, care rulează pe nu mai puțin de 1.983 de modele diferite.

Din totalul modelelor de la Apple, iPhone 7 se află încă în topul preferințelor utilizatorilor din 72 de state, printre care Brazilia, Germania, Italia, Rusia, Arabia Saudită și Marea Britanie. Următorul pe listă e iPhone 6, care domină în 12 state, precum China, Malaezia și Thailanda. Georgia e singura țară unde iPhone 5 e mai popular decât oricare alt telefon.

Android este, însă, campion când vine vorba de diversitatea modelelor. Doar în 16 state predomină telefoanele cu Android, dar clienții nu se încurcă cu chilipiruri și aleg mărci de top ca Samsung. În Croația, Israel și Peru Galaxy S7 a fost cel mai ales telefon. În Honduras, Pakistan și Tunisia, clienții preferă varianta S7 edge. La o aruncătură de băț de noi, în Serbia, Samsung Galaxy S8 se bucură de cea mai mare popularitate.

Producătorul chinez Xiaomi e preferat în țări unde nu te-ai aștepta să-l întâlnești, precum Belarus, Grecia, Ucraina, dar și Bangladesh, India și Indonezia.

Aici, toți au fost cuceriți de Xiaomi Redmi Note 4. Și Huawei se bucură de popularitate. În Finlanda e pe locul 2 în topul preferințelor, iar în Nigeria și Siberia, pe locul 4.

Sursa: SpeedTest