27 apr. 2018 | 20:10

Cercetătorii au ținut în viață creiere de porci, deși i-au decapitat

ACTUALITATE
Cercetătorii au ținut în viață creiere de porci, deși i-au decapitat

Oamenii de știință de la Universitatea Yale spun că au reușit să țină în viață creierele unor porci, în afara corpului acestora. Experimentul ar putea redefini modul în care privim moartea.

Experimentul oamenilor de știință a atras câteva preocupări etice. Dacă același lucru s-ar putea realiza și cu creierul uman, tehnologia ar putea deschide câteva căi ciudate pentru prelungirea vieții. În orice caz, pe animale, practica a reușit.

Neurologul Nenad Sestan a descris experimentul pe 28 martie la o întâlnire la National Institutes of Health, care a urmărit să investigheze problemele etice din jurul celor mai recente cercetări în domeniul neurologiei. Potrivit lui Sestan, echipa sa a folosit între 100 și 200 de porci de la un laborator.

Cu un sistem de sânge artificial, încălzitoare și pompe, echipa a declarat că a reușit să readucă circulația în creierul porcilor, asta deși au fost decapitați cu aproximativ patru ore în urmă. Tehnica, cunoscută sub numele de BrainEx, a ținut creierul activ în jur de 36 de ore.

Însă nu există dovezi că aceste creiere erau și conștiente. Scanările EEG au arătat un val plat, similar cu un creier care este în comă și nu răspunde. Chiar și așa, Sestan spune că a observat miliarde de celule individuale ale creierul sănătoase și capabile de o activitate normală.

„Aceste creiere ar putea fi afectate, dar celulele sunt vii. Este un organ viu”, a declarat Antonio Regalado de la MIT Technology Review. Mai simplu spus, din punct de vedere tehnic, creierul a fost un organ viu.

MIT Technology Review spune că BrainEx implică conectarea creierului la o buclă închisă cu tuburi prin care circulă sânge artificial încălzit. Sângele umblă prin toate vasele creierului și permite celulelor să primească oxigenul necesar. Procesul este similar cu modul în care cercetătorii păstrează alte organe, ca inimă sau plămâni, pentru transplant.

Cu toate acestea, echipa a publicat doar câteva detalii despre experiment într-un jurnal de recenzii. Sestan i-a spus lui Regalado că nu vrea să dezvăluie mai multe detalii despre experiment decât după publicarea completă a acestuia. Astfel, până când nu vom avea dovezi verificate independent, putem doar să ne gândim la asta.

Pe lângă dezbaterile cu privire la etica acestei practici, cercetarea ar putea avea beneficii pentru laboratoare. Ar permite oamenilor de știință se studieze în detaliu un creier sănătos și intact.

În cazul în care experimentul ar funcționa și pe oameni, probabil vom auzi destui care vor cere experților să le ia creierul și să-l pună în alt corp.