Un atac informatic la nivel global ne-ar putea costa mai mult decât am crede

Un atac informatic la nivel global ne-ar putea costa mai mult decât am crede

Un atac informatic ce s-ar propaga la nivelul întregii planete ne-ar costa la fel de mult precum dezastrele naturale de amploare.

Informațiile vin din cadrul unui raport alcătuit de Lloyd’s of London și redactat în parteneriat cu firma de analiză de risc Cyence. Aceștia au analizat potențialele pierderi economice care ar urma pe fondul spargerii serverelor unui provider de servicii de cloud, dar și pe fondul atacurilor informatice pe calculatoare folosite de companii din întreaga lume.

Companiile de asigurări au probleme în a face estimări legate de un atac informatic, deoarece aceste riscuri sunt nou-apărute în societate, iar lipsa datelor istorice pune la încercare crearea de predicții.

De asemenea, Inga Beale, CEO, al Lloyd’s of London, spune că deoarece astfel de atacuri sunt virtuale, este și mai dificil de estimat cum se vor acumula problemele în caz de pericol.

Costurile economice în cazul unui atac informatic de proporții ar putea fi mult mai mari decât cele înregistrate pe fondul atacului WannaCry, care a făcut pagube de 8 miliarde de dolari la nivel global. Costurile economice includ pierderile pe fondul întreruperii funcționării a diverselor companii, dar și reparațiile sistemelor de calculatoare.

În cazul în care un astfel de malware are afecta providerii de servicii cloud, pagubele pot începe de la 4,6 miliarde de dolari și pot ajunge până la 53 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, putem vorbi despre sume de până la 121 miliarde de dolari, scrie venturebeat.com.

O altă problemă o reprezintă faptul că până la 45 de miliarde de dolari din aceste pagube ar putea să nu fie acoperite de politicile firmelor de asigurări, care au obiceiul de a subasigura. Pierderile medii în cazul unui scenariu de spargere a sistemelor de operare variază între 9,7 miliarde și 28,7 miliarde de dolari.

Citește și: