Top 10 iOS 11: care sunt schimbările cele mai utile introduse de Apple
Aseară, Apple a lansat iOS 11 pentru majoritatea iPhone-urilor și iPad-urilor din ultimii ani. Din acest motiv, acum se pretează un top 10 iOS 11 pentru a sintetiza schimbările introduse odată cu noul firmware.
iOS 11 poate fi instalat de orice posesor de iPhone 5S sau mai nou, iPad Air și iPad Mini 2 sau mai nou și iPod Touch 6th Gen. Având în vedere că hardware-ul variaza semnificativ de la un gadget la altul, disponibilitatea funcțiilor va varia de asemenea. În același timp, ca de fiecare dată, vor exista multe opțiuni utile și îmbunătățiri care nu se vor adresa utilizatorilor de iDevice-uri din țara noastră. Unele dintre ele merită menționate, altele mai puțin. De aceea, m-am gândit că un astfel de top 10 iOS 11 adaptat la piața locală este cea mai bună formă pentru a atrage atenția asupra motivelor care justifică instalarea acestei actualizări.
Top 10 iOS 11: De ce să nu instalezi noul sistem de operare
Înainte de a menționa părțile bune introduse de inginerii Apple cu această actualizare, aș vrea să insist asupra motivului pe care ar fi bine să eviți acest update. Primii vizați sunt utilizatori de iPad Air, iPod Touch și iPhone 5S. După cum am simțit pe propria piele pe iPhone 6, iOS 11 este mai pretențios la capitolul resurse, iar decât să ți-l instalezi doar ca să te enervezi sau să-ți faci iDevice-ul mai lent, mai bine îl eviți. Ca referință, iPhone 5S a fost lansat în septembrie 2013, deci este previzibil faptul că nu mai poate face față foarte bine noului sistem de operare. Primul iPad Air este din noiembrie 2013.
O altă potențială problemă este dată de tranziția integrală a platformei iOS la 64 de biți. Asta înseamnă că multe dintre aplicațiile care nu au mai fost actualizate de mult timp, nu vor mai rula deloc, sub nici o formă, cu nici un artificiu, fără o eventuală actualizare. Acest detaliu se știa de mult timp, iar programatorii care au avut vreo intenție să-și actualizeze programele de iOS au făcut-o deja. Ideea de bază este că, dacă depinzi de o aplicație veche, ar fi bine să contactezi dezvoltatorul sau să-i verifici descrierea din AppStore pentru a vedea când a fost actualizată ultima oară. Dacă s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un an, evită iOS 11 pentru că acea aplicație îți va rămâne instalată, dar nu va mai funcționa. În cazul meu, iGO Europe, o aplicație pentru care am plătit 280 lei nu mai funcționează pe iOS 11 și nu va mai fi actualizată niciodată, deoarece dezvoltatorul vrea să descarc gratuit noul iGO și să cumperi fiecare țară în parte.
Părțile bune ale tranziției la 64 de biți sunt multe. Aplicațiile profită la maxim de resursele hardware ale dispozitivelor noi, sunt un pic mai sprintene și mai sigure. În plus, dacă sunt malițioase, pot fi izolate mai bine de restul sistemului de operare.
Top 10 iOS 11: Noul Centru de Control este semnificativ mai flexibil
Un swipe din marginea de jos a oricărui iDevice deschide Centrul de Control sau Control Center. Acesta a inclus din totdeauna butoane pentru acces rapid la cele mai utile opțiuni, dar în iOS 11 este mai flexibil. Îl poți personaliza din Configurări, poți tăia butoane pe care nu le folosești și poți aduce în centrul atenției funcții mai obscure. Cei care folosesc un iPhone 6S sau iPhone 7, prin intermediul 3D Touch au acces la și mai multe elemente utile.
Top 10 iOS 11: ”Nu mă deranja când conduc”
O nouă funcție intitulată ,,Nu deranjați în timpul șofatului” va face minuni pentru siguranța celor care nu folosesc un sistem handsfree sau o mașină cu Bluetooth. Atunci când este activă, dacă o persoană te sună sau îți trimite un mesaj, va primi un mesaj prin care i se aduce la cunoștință că ești la volan și vei lua la cunoștință apelul sau mesajul primit când ai ajuns la destinație. Pentru a o activa, trebuie să intri în Configurări la Nu deranjați sau să-ți adaugi butonul ,,Nu deranjați în timpul șofatului” în Centrul de Control la fel ca în captura de mai sus, din Configurări – Centru de Control – Personalizare Comenzi. Mecanismul e cât se poate de intuitiv, iar ca o măsură de siguranță suplimentară, dacă cineva îți scrie un mesaj cu ”Urgent”, telefonul va ieși din modul silențios.
Top 10 iOS 11: Apple Maps devine o alternativă decentă
Cei mai mulți dintre noi folosesc Waze sau Google Maps în trafic, chiar dacă au un iPhone. Aplicația nativă Maps face însă pași importanți în direcția cea bună odată cu iOS 11. De acum, te avertizează în format audio când ai depășit limita de viteză și te ajută să te orientezi pe banda corectă înainte de un giratoriu sau semafor.
În plus, tot Apple Maps te va ajuta să navighezi în interiorul aeroporturilor, mall-urilor de mari dimensiuni și nu numai. În prima etapă, hărțile pentru orientare la interior vor fi disponibile în aeroporturile Heathrow și Gatwick.
Top 10 iOS 11: Ar fi fost bine să învețe română, dar Siri tot merită un pic de atenție
În fiecare an, Siri suportă și mai multe limbi străine, chiar dacă limba română nu se află încă printre ele. În orice caz, în iOS 11, cei care folosesc Siri în engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană se vor bucura de un ton mult mai natural, atât pe vocea feminină, cât și masculină. În plus, acum poți să o rogi pe Siri să-ți traducă afirmații în timp real. De asemenea, Siri se ancorează în toate aplicațiile pe care le folosești și face o treabă mult mai bună în a-ți face recomandări de lectură sau de instalat aplicații.
Top 10 iOS 11: iMessage este mai simplu
Odată cu iOS 10, interfața aplicației native de mesaje de pe iPhone s-a complicat semnificativ. Acum, nu te mai obligă nimeni să folosești stickere sau smile-uri în mesaje, dar acestea sunt la un tap distanță. În plus mesajele tale sunt sincronizate mult mai eficient între iDevice-uri. Dacă foloseșt același cont Apple pe Mac, iPhone și iPad, mesajele șterse dispar în timp real de pe toate. Aplicațiile care au extensii în iMessage, precum Google Maps, sunt mai ușor accesibile după ce ai apăsat pe litera A din stânga căsuței de redactare.
Top 10 iOS 11: Folografiile și filmele sunt mai mici
Filmele și fotografiile realizate cu orice iDevice care rulează iOS 11 vor fi mai mici fără vreun compromis de calitate datorită adoptării standardelor de compresie High Efficiency Image Format (HEIF) și High efficiency Video Compression (HEVC). Astfel, ar trebui să poți realiza mai multe imagini și clipuri video în același spațiu disponibil.
La secțiunea Amintiri din Poze ar trebui să găsești și mai multe clipuri generate automat din fotografiile tale. În plus, creatorii de fotografii Live vor avea acces la niște unelte mai facile pentru a-și edita scurtele secvențe video. Vei putea crea fotografii Live ciclice și cu un efect de Bounce. Acestea din urmă par desprinse din Instagram.
Top 10 iOS 11: Multitasking-ul pe iPad este adevărata revoluție
Odată cu tranziția la iOS 11, posesorii de iPad-uri recente duc ideea de multitasking la un cu totul alt nivel. Practic, un iPad Pro se apropie mai mult de un Mac. Acum există un manager de fișiere nativ care ar trebui să-ți aducă aminte de Finder în macOS. În bara de aplicații, poți să-ți fixezi până la 16 aplicații cu care interacționezi mai des, iar la acestea se adaugă alte trei programe în partea dreaptă pe care le-ai rulat de curând.
Atunci când rulezi o aplicație pe iPad, printr-un swipe discret din marginea inferioară, apare bara de aplicații peste fereastra programului din prim plan. Este suficient să tragi o icoană din acel meniu în ecran și vei profita de un multitasking întâlnit până de curând doar pe desktopuri. Noi aplicații pot pluti în ferestre peste altele sau ecranul poate fi împărțit egal în două pentru programe diferite.
Tot legat de rularea simultană a mai multor programe, dacă te uiți la un clip pe Netflix, Hulu și multe alte aplicații, atunci când apeși pe Home, fereastra de redare se micșorează, dar rămâne pe ecran. Ca urmare, chiar dacă ai închis programul din care a venit acel clip, poți continua rularea în PiP – Picture în Picture.
Top 10 iOS 11: cum transferi fișiere dintr-o aplicația în alta
Dacă folosești OneDrive, Google Drive sau DropBox, aplicația Files ți le poate centraliza pe toate într-un singur loc. În plus, indiferent dacă este vorba de o poză din galerie, un link din safari sau un document din Pages, poți ține apăsat pe el pentru selecție, faci un swipe pentru a ridica bara de aplicații și tragi de elementul selectat anterior în programul în care vrei să-l deschizi. Pe acest principiu, este foarte ușor să salvezi o adresă web în notițe sau să deschizi o fotografie în Photoshop. Vor mai trece câteva săptămâni până voi începe să profit de funcții impresionante introduse pe iPad odată cu noul SO.
Top 10 iOS 11: Apple Music și Apple AppStore te ajută să descoperi lucruri interesante
Magazinele online cu care interacționăm în mod regulat pe iOS au fost reinventate complet. Indiferent dacă vrei să asculți niște muzică nouă sau să-ți descarci câteva jocuri pentru concediu, este mult mai ușor să găsești ceva interesant, adaptat preferințelor tale. Articole surprinzător de stufoase prezente în AppStore explică fascinația cu anumite jocuri ce ar merita instalate.
Din perspectiva recomandărilor, Apple Music se apropie mai mult de Spotify, iar asta nu este un lucru rău. Liste întregi de sugestii sunt acum definite de oameni, iar dacă tot reușești să te afli într-o pană de inspirație, îți poți urmării prietenii pentru a vedea ce ascultă ei.
Top 10 iOS 11: ARKiT va demonstra utilitatea realității augmentative pe mobile
Noul sistem de realitate augmentativă introdus în iOS 11 este o combinație creativă între hardware-ul ultimelor generații de iPad și iPhone combinat cu un software foarte bine finisat. În plus, prin ARKit, dezvoltatorii pot crea niște experiențe remarcabile de realitate augmentativă. La mai puțin de 24 de ore după lansarea versiunii finale a sistemului de operare, IKEA Place face o treabă foarte bună în a-i ilustra utilitatea.
Cum se întâmplă de fiecare dată în cazul unui nou iDevice, vor exista cu siguranță experiențe de realitate augmentativă disponibile doar pe unele gadgeturi Apple. Ca referință, progrămelul IKEA Place menționat mai sus a refuzat să funcționeze în condiții optime pe al meu iPhone 6, dar nu a făcut nici un fel de probleme pe iPad Pro. Rămâne doar să așteptăm câteva luni sau câteva săptămâni pentru a ne forma o opinie avizată deespre. Apropo, acum poți realiza clipuri videi din banale capturi de ecran și poți edita imediat după ce au fost imortalizat.e