Trei tehnologii parcă desprinse din viitor care ne vor schimba viața
Tehnologia nu obosește și pare promițătoare, însă unele noutăți ar putea să ne stârnească nu doar entuziasm, ci și puțină teamă.
Dincolo de opțiuni evidente, precum drone militare, roboți ucigași și hackingul mașinilor, există și altele care ne așteaptă și ar putea să schimbe complet modul în care trăim. Și nu vor fi transformări aduse peste noapte, ci vor fi schimbări pas cu pas, ca până acum, dar cu un impact semnificativ.
Pe lista viitorului este imposibil să nu avem realitate augmentată. Dacă ți se pare că toate reclamele care apar când deschizi un site sunt îngrozitoare, așteaptă să vezi cum va fi când reclamele vor ajunge în spațiul AR. Pokemon Go a fost un început blând pentru nivelul de distragere pe care îl poate aduce realitatea augmentată.
Conceptul a fost popularizat în 1989, când în filmul Terminator, viziunea personajului central se suprapunea cu informații despre subiecți, obiecte și obiective. Rămâne de văzut dacă publicul larg va accepta un gadget care trebuie pus pe față pentru a funcționa. Până una alta, ne putem mulțumi cu caractere care prind viață în fața camerei telefonului.
Apoi, va fi vorba de-un Big Brother pentru toți. IoT (Internet of Things – Internetul Lucrurilor) promite să aducă inovație și ușurință în viața noastră. Țelul suprem pentru dezvoltatorii IoT este ca într-o zi să ajungă să distribuie un trilion de senzori în întreaga lume. Fiecare din acești senzori ar putea deveni un soi de Big Brother. Acest lucru se întâmplă deja în China, unde regulile cu privire la intimitate nu sunt tocmai stricte. În China, recunoașterea facială a devenit un lucru normal. Desigur, diferă de la utilizare la utilizare, dar hardware pentru supraveghere există.
Nu în ultimul rând, pe lista inovațiilor, vorbim de conectarea creierului la computer. Aceste interfețe ar presupune să nu mai fie nevoie să folosim un mouse, o tastatură sau un touchscreen. Am putea controla toate aceste lucruri doar cu mintea. Practic, orice gândim ar ajunge la computer, iar acesta prestează.
Partea înfiorătoare vine când computerele devin capabile să transmită și ele gânduri utilizatorilor. Cercetătorii deja lucrează la asta. Scenariile în care mașinăriile ne înțeleg mai bine decât le înțelegem noi sau în care acestea ne programează pe noi sunt înfiorătoare. Dacă însă această tehnologie ar prinde viață, am putea înțelege mai bine anatomia creierului uman. De asemenea, tratamente noi pentru bolile neurologice ar putea fi descoperite.